BATERII DIN HÂRTIE

Distribuie pe:

Printr-un procedeu extrem de complicat prin care s-a solubilizat celuloza din hârtie, cercetătorii de la un institut politehnic din statul New York au creat primele baterii din hârtie care, la dimensiunea unui timbru obișnuit, pot alimenta un bec de lanternă. Sunt flexibile, pot fi îndoite, rulate și chiar tăiate. Hârtia este impregnată cu nanotuburi de carbon, ale căror diametre sunt de o milionime de centimetru.

Nanotuburile de carbon urmează astfel să joace rolul electrozilor dintr-o baterie obișnuită. Hârtia este apoi suflată cu o soluție electrolitică și cu un strat extrem de subțire de litiu. Rezultatul este o foaie de hârtie care se comportă atât ca o baterie, cât și ca un supercondensator. Puterea și voltajul bateriei pot fi controlate într-un mod extrem de simplu. Pentru creșterea puterii și a tensiunii este suficientă suprapunerea mai multor foi din această hârtie.

Pentru a reduce puterea și tensiunea e nevoie de niște foarfece, cu care se taie hârtia. Utilizările posibile ale noilor baterii de hârtie sunt nenumărate. Inventatorii spun că nu e departe ziua în care mai multe topuri de baterii din hârtie vor putea alimenta automobilele.

Flexibilitatea bateriei din hârtie îi oferă acesteia utilizări încă nebănuite, într-o perioadă în care au fost inventate și panourile flexibile de cristale lichide.

Probabil că perioada în care calculatoarele portabile vor putea fi transportate sub formă de suluri nu este nici ea foarte îndepărtată. Până atunci însă vor mai trece ani, timp în care vom asista și la îmbunătățirea randamentului noilor baterii din hârtie. Chiar dacă în prezent aceste baterii au un randament mai scăzut față de cel al bateriilor clasice, cercetătorii care le-au inventat lucrează pentru a rezolva problemele tehnice.

Lasă un comentariu