LA LICEUL VOCAȚIONAL DE ARTĂ DIN TÂRGU-MUREȘ, “SĂ PĂSTRĂM APELE CURATE” ȘI “DESCOPERĂ DUNĂREA”

Distribuie pe:

Între Administrația Bazinală de Apă Mureș și Liceul Vocațional de Artă Târgu-Mureș există un protocol de colaborare care are la bază conceptul “Să păstrăm apele curate!”. În anul 2020, datorită condițiilor specifice și speciale cauzate de pandemia cu noul coronavirus SARS-Cov-2, în perioada iunie - septembrie a.c., elevii de la profilul arte plastice, coordonați de prof. Kolumbán - Kántor Zita și Petre Căpriță, au hotărât să participe la proiectul “Descoperă Dunărea” (ediția I), lansat de Administrația Națională “Apele Române” București. Scopul acestuia este formarea și educarea tinerilor în spiritul respectului pentru natură și asumarea responsabilităților de către aceștia în ceea ce privește gestionarea rațională a resurselor naturale cu o mare importantă în viața noastră: apa. De asemenea, proiectul contribuie la formarea unor deprinderi și atitudini a elevilor în spiritul respectului pentru mediu, precum și realizarea unor acțiuni specifice în comunitatea în care trăiesc. Este o modalitate de a trage un semnal de alarmă pentru adulți asupra faptului că dacă nu luăm măsuri azi, mâine poate fi prea târziu. Totodată, este o metodă de a stimula tinerii înșiși să creeze o legătură cu natura și să acționeze acum pentru găsirea și aplicarea de soluții durabile în relaționarea cu aceasta.

Joi, 24 septembrie, într-un cadru cochet și discret, în aer liber, oferit de Liceul Vocațional de Artă Târgu-Mureș (prof. Diana Grozav - director), a avut loc premierea celor care au realizat cele mai bune lucrări de pictură. Juriul a apreciat implicarea elevilor, dar și imaginația, mesajul pe care l-au transmis prin lucrările lor. Premiile și diplomele au fost acordate de Administrația Națională “Apele Române” (ing. Ervin Molnar - director general) și Administrația Bazinală de Apă Mureș (ing. Cosmin Rareș Butiulca - director).

Prin asemenea activități încurajăm nu numai elevii, ci și profesorii să abordeze natura dintr-o perspectivă diferită, de a contribui la o mai mare conștientizare a importanței și respectului pentru râul Mureș și pentru apă, în general. Aceste activități au contribuit, în același timp, la dezvoltarea implicării civice și a voluntariatului la elevi. Și tu poți fi următorul artist al Mureșului.

“Este important să aflăm care este rolul și impactul naturii în viața noastră și să o tratăm cu respect și considerație. Calitatea vieții noastre depinde de cum gestionăm relația pe care o avem cu natura, de cât ne implicăm în protejarea ei și de felul în care folosim resursele naturale în fiecare zi. Apa este prezentă în viața noastră prin efectele pe care le are asupra sănătății și calității vieții. Copiii de astăzi sunt prezentul României și vor creea viitorul, ei trebuie să fie informați și învățați să respecte natura”, sublinia ing. Ervin Molnar - director general al Administrației Naționale “Apele Române”.

 

Lasă un comentariu