MISIUNI PENTRU SIGURANȚA PROCESULUI ELECTORAL

Distribuie pe:

Structurile teritoriale din cadrul M.A.I. angrenate în organizarea și desfășurarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din 27 septembrie a.c. au luat toate măsurile, potrivit competenței, pentru asigurarea unui climat de liniște și siguranță publică.

Aceste măsuri au urmărit buna derulare a procesului electoral, precum și un mod de acțiune corect și echidistant al efectivelor implicate.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, alături de reprezentanții celorlalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul Județean de Jandarmi Mureș, Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu-Mureș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Mureș, Punct Poliție de Frontieră Aeroport Târgu-Mureș, precum și alte structuri M.A.I.), s-au aflat în misiuni, pentru asigurarea măsurilor de protecție, ordine și siguranță publică, la secțiile de votare, precum și în locurile de depozitare a buletinelor de vot.

Măsurile de pază și protecție instituite la locațiile secțiilor de votare presupun prezența efectivelor, pentru a preveni apariția unor incidente de natură să perturbe procesul de votare.

Având în vedere amploarea activităților organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, dispozitivul de ordine și siguranță publică a fost suplimentat cu efective de la alte structuri pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiții.

Astfel, în perioada 26-27 septembrie a.c., 486 de efective, dintre care 225 de polițiști, 154 de jandarmi, 98 de reprezentanți I.S.U. “Horea” Mureș au asigurat paza și protecția a 561 de secții de votare, din totalul celor 570 ce s-au constituit pe raza județului Mureș, iar pentru restul secțiilor de votare, dispozitivul a fost asigurat de celelalte structuri ale M.A.I.

Duminică, 27 septembrie a.c., peste 115 polițiști au asigurat măsuri de ordine și liniște publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.

Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, au fost asigurate rezerve de polițiști și echipe operative, pregătite să intervină. Astfel, peste 50 de polițiști s-au constituit în echipe operative, inclusiv luptători pentru acțiuni speciale și echipe operative de specialiști.

Până la repartizarea buletinelor de vot și a celorlalte materiale necesare votării la secțiile de votare, 101 polițiști au avut misiuni de protecție, atât a transportului buletinelor de vot, cât și a locurilor unde acestea au fost depozitate.

În ziua procesului electoral, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș a avut în responsabilitate 237 secții de votare, constituite în 227 de locații, unde au fost prezenți 229 de polițiști, în timp ce Inspectoratul de Jandarmi Mureș și Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu-Mureș au avut în responsabilitatea lor 179 secții de votare dispuse în 154 locații, cu 154 de jandarmi.

Pentru un plus de siguranță, au fost constituite și rezerve de intervenție, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune.

Jandarmii au asigurat desfășurarea în condiții de siguranță a activității în cadrul Biroului Electoral Județean, având și atribuții de protecție a transportului buletinelor de vot după încheierea procesului de votare.

225 de pompieri au asigurat desfășurarea în bune condiții a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale.

Premergător procesului electoral, pompierii au efectuat verificări la obiectivele în care sunt organizate secții de votare, fiind înlăturate disfuncționalitățile pe linia apărării împotriva incendiilor.

De asemenea, specialiștii I.S.U. Mureș au desfășurat activități de instruire pe linia prevenirii situațiilor de urgență cu președinții secțiilor de votare, precum și recunoașteri în teren pentru asigurarea accesului autospecialelor și gestionarea eventualelor intervenții de urgență.

Pentru mai multe informații privind procesul electoral, puteți consulta, pe pagina unității noastre, accesând bannerul special creat în acest sens, care vă direcționează pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, unde puteți găsi atât prevederi cu caracter general privind organizarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din 27 septembrie a.c., cât și actele normative incidente și contravențiile și infracțiunile prevăzute de acestea.

Lasă un comentariu