FORȚELE M.A.I. AU ACȚIONAT PENTRU SIGURANȚA PROCESULUI ELECTORAL

Distribuie pe:

Structurile teritoriale din cadrul M.A.I. au acționat, potrivit competenței, pentru buna derulare a procesului electoral și asigurarea unui climat de liniște și siguranță publică, în toate localitățile din județul Mureș.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, alături de reprezentanții celorlalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul de Jandarmi Județean Mureș, Gruparea de Jandarmi Mobilă Mureș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Mureș, precum și alte structuri M.A.I.), au desfășurat misiuni pentru asigurarea măsurilor de protecție, la secțiile de votare, precum și pentru menținerea unui climat optim de ordine și siguranță publică.

Aceste măsuri au urmărit un mod de acțiune corect și echidistant al efectivelor implicate.

Până la ora 21.00, la nivelul județului Mureș, procesul electoral s-a desfășurat în condiții normale, fără a fi înregistrate evenimente deosebite.

Au fost înregistrate 33 de sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu procesul electoral.

Dintre acestea 3 sunt în curs de verificare, în celelalte 30 de situații verificările fiind finalizate.

Au fost constatate 12 fapte contravenționale pentru care s-au aplicat 5 sancțiuni în valoare de 4.600 de lei, precum și 7 avertismente.

De asemenea, de la începutul procesului electoral, polițiștii au întocmit 3 dosare penale, dintre care unul sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “fraudă la vot”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 387 Cod Penal, și două sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ,,coruperea alegătorilor”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 386 Cod Penal.

Totodată, 15 sesizări nu s-au confirmat.

Având în vedere amploarea activităților organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei COVID-19, dispozitivul de ordine și siguranță publică a fost suplimentat cu efective, pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiții.

Forțele Ministerului Afacerilor Interne desfășoară activități în sistem integrat pe toată perioada desfășurării procesului electoral, pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiții de siguranță și pentru a verifica și sancționa cu celeritate orice semnalare de incident sau încălcare a normelor legale.

Acolo unde situația o va impune, vor fi luate toate măsurile prevăzute de lege.

Le mulțumim cetățenilor care, în timpul exercitării dreptului la vot, au dat dovadă de responsabilitate.

Lasă un comentariu