FIRIMITURI

Distribuie pe:

- Țin minte că, cu vreo 50 de ani în urmă, un foarte bătrân cantonier al unei multiseculare rezervații silvice de pe aliniamentul silvic Călimani-Giurgeu-Gurghiu, mă întreba, așa într-o doară, dacă bănuiesc cumva cam care ar fi principalele lui îndatoriri de serviciu. Și i-am răspuns cum m-am priceput eu mai bine: Să ocrotiți și să întineriți pădurea; să vă îngijiți de sănătatea animalelor pădurilor și de păstrăvii și lostrițele râurilor de munte; să-i îndrumați pe turiști să aleagă drumurile, cărările și potecile cele mai sigure care duc la cabanele și refugiile din munți, după care îl aud că-mi spune: Da, așa este. Aveți dreptate! Numai că ați uitat să amintiți cea mai importată menire a mea și a soției mele. Și anume: Să-i rugăm pe oameni să pășească în așa fel încât să nu tulbure somnul liniștit și viu al pădurii. Aceasta însemnând să lase acasă securea, fierăstrăul, arma de vânătoare și undița. Iar gazetarii, ca dumneata, dar și alți veniți de la oraș, să nu pornească acel mic aparat de radio-casetofon portativ pe care cu fală îl purtați. Nu de alta, dar de aici și până dincolo de izvoarele alpine ale râurilor principalilor afluenți ai Mureșului, între care: Voivodeasa, Toplița, Gudea Mare, Ilva, Bistra și Gurghiu, avem patru întinse rezervații naturale. Apoi mi-a oferit să lecturez conținutul tipărit și ilustrat al unui frumos pliant, datat tocmai în luna și în anul ivirii mele în lume: februarie 1935. Un pliant foto-turistic, semnat de academicieni, de cadre didactice universitare, de studenți și de specialiști în silvicultură, botanică, dendrologie, geografie, farmacologie, piscicultură, geologoie, pedologie, hidrologie, meteorologie și seismologie.

- Așa e omul făcut, să fie sucit din fire. De exemplu: Să caute prin locuința și gospodăria lui, cu disperare, ceva anume și să nu găsească, ca după o vreme să găsească ceea ce căuta și să nu-i mai trebuiască.

- Demagogie europeană la cel mai înalt nivel. S-a ajuns ca pledoaria pentru creșterea natalității să o facă tocmai acei lideri politici care nu au copii, între care: nemțoaica Angela Merkel, francezul Emmanuel Marcron, englezoaica Theresa May, italianul Paolo Gentiloni, olandeza Mark Rutte, suedezul Ștefan Bofven, scoțanul Nicolas Turgeon, luxemburghezul Xavier Bettel, precum și actualul președinte al României, Klaus Iohannis, împreună cu a lui soție sibiană, Carmen.

- O altă anomalie europeană este cea lingvistică. De exemplu: elvețienii muncesc, vorbesc, scriu, cântă și se ceată între ei în două limbi (franceza și germana), în timp ce finlandezii tac și muncesc tot în două limbi oficiale (finlandeza și suedeza). Și o duc bine. La fel și elvețienii. Noi, românii, avem de o vreme un președinte de țară care vorbește fluent trei limbi: germana, engleza și româna. Și nu o ducem prea bine. Și apoi ce să mai zicem de tot mai marea panică a lumii din cauza coronavirusului, uitându-se că de gripa obișnuită mor anual aproape o jumătate de milion de oameni. Iar acum, o întrebare cu un presupus răspuns: Nu vi se pare că cineva are tot interesul să izoleze China? Iar ca să se afle în treabă, președintele Franței îl ceartă pe Putin că Rusia destabilizează Europa, pe când, în realitate, Europa se destabilizează singură, între care și ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Scurt dialog: judecător-pârât, în sala unui Tribunal din România

- De ce vrea soția să divorțeze de tine?

Domnule judecător, eu nu o mai înțeleg pe soția mea! Dacă nu o bat, din când în când, zice că nu o iubesc. Iar acum este pentru a zecea oară că mă amenință, când în instanța de judecată, când la notar, cu divorțul, motivând că o bat. Și închipuiți-vă că nu avem nici un an întreg de căsnicie.

Lasă un comentariu