UN TEST DE SÂNGE PREZICE INFECȚIILE VIRALE ÎNAINTE DE APARIȚIA SIMPTOMELOR

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Departamentul de Medicină al Universității Duke, citați de descopera.ro, susțin că au identificat, printr-un simplu test de sânge, o serie de biomarkeri care indică numeroase infecții virale de-a lungul etapelor clinice ale bolii, oferind un nou potențial de a ghida tratamentul, deciziile de carantinare și alte intervenții clinice și de sănătate publică.

“Testul de sânge utilizează expresia genetică pentru a prezice corect 9 infecții virale respiratorii diferite, printre care se numără gripa, enterovirusul, adenovirusul, coronavirusuri și virusuri despre care se știe că duc la răceli. Testul arată genele organismului care răspund la un agent patogen înainte ca simptomele să fie prezente.

În timp ce studiul nostru a fost realizat înainte de pandemia de Covid-19, rezultatele arată că acești biomarkeri ai infecției virale sunt prezenți și detectabili înainte ca boala clinică să se dezvolte și, astfel, ar putea sta la baza unor abordări noi pentru identificarea timpurie și gestionarea focarelor virale emergente și a pandemiilor.

Avem în desfășurare studii suplimentare pentru a determina eficacitatea markerilor genomici în detectarea SARS-CoV-2, tulpina de coronavirus care cauzează Covid-19, iar constatările preliminare urmează să treacă printr-o procedură de evaluare.

Noi lucrăm de ani de zile pentru a dezvolta și a regla teste care să distingă rapid infecțiile bacteriene de infecțiile virale, pentru a ne asigura că antibioticele sunt prescrise corect. Acestea sunt ineficiente împotriva virușilor, iar utilizarea lor necorespunzătoare a alimentat, de-a lungul timpului, creșterea numărului de bacterii rezistente la tratament.

La studiul nostru au participat 1.465 de studenți de la Universitatea Duke, pe care i-am monitorizat pe tot parcursul anului universitar pentru prezența și severitatea a opt simptome ale infecțiilor tractului respirator. Participanții au completat un sondaj online, zilnic, evaluând simptomele pe o scară de la 0 la 4.

Pentru majoritatea participanților la studiu, testul de expresie genetică a prezis cu precizie infecția virală, cu până la trei zile înainte de simptomele maxime și de multe ori înainte de apariția oricărui simptom. Pentru gripă, testul a avut o precizie de 99%, pentru adenovirus de 95% precis și pentru tulpina de coronavirus, care poate cauza răceala, de 93%”, explică oamenii de știință americani. (L.P.)

 

Lasă un comentariu