PREA MULT COLESTEROL FACE CA MEMBRANELE CELULELOR SĂ DEVINĂ RIGIDE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Departamentul de Fiziologie și Biofizică al Universității Cornell, citați de descopera.ro, susțin că riscul cauzat de colesterol este că acesta face ca membranele celulare să devină mai rigide.

„Studiul nostru a demonstrat că colesterolul (o componentă importantă a membranelor celulare) aderă la... principiile biofizice, cu implicații în ceea ce privește înțelegerea generală a bolilor, proiectarea metodelor de administrare a medicamentelor și multe alte aplicații biologice.

Colesterolul este cunoscut pentru rolul pe care îl joacă în rigidizarea membranelor celulare, dar detaliile despre modul în care o face au fost, până acum, foarte vagi.

Însă, în această cercetare, arătăm că, la nivel molecular, colesterolul provoacă într-adevăr rigidizarea membranei, așa cum indică legile fizice, aceste descoperiri afectând înțelegerea asupra funcției biologice a colesterolului și a rolului său în sănătate și în boli.

Potrivit studiului, membranele celulare sunt straturi subțiri de molecule grase, care definesc limitele celulare și reglează diferite funcții biologice, inclusiv modul în care se răspândesc virușii și modul în care celulele se divid. Pentru a activa astfel de funcții, membranele ar trebui să fie flexibile și să permită schimbarea formei, însă flexibilitatea este determinată de modul în care sunt dispuse moleculele. Astfel, o dispunere mai compactă are ca rezultat membrane mai rigide, care nu se pot îndoi atât de ușor.

Colesterolul se găsește în cantități mari în slănină, ouă, brânză și multe alte alimente cu care suntem familiari. În timp ce prea mult colesterol poate dăuna organismului, cantitățile corecte de colesterol din membranele celulare sunt absolut necesare pentru funcționarea normală a celulelor.

În afară de colesterol, membranele noastre celulare sunt formate în primul rând din lipide, molecule mici, care formează structuri stratificate atunci când sunt prezente în apă. Împreună, lipidele și colesterolul formează barierele care definesc celulele și reglează schimbul celular de nutrienți.

În circumstanțe ideale, membranele celulare ar trebui să mențină o structură semirigidă, adică suficient de rigidă pentru a-și păstra forma, dar suficient de flexibilă pentru a permite mișcarea dinamică a proteinelor de semnalizare.

Aceste rezultate necesită o reevaluare a teoriilor prin care înțelegem modul în care colesterolul afectează membranele lipidice. Dacă nu avem presupunerile corecte, nu putem face predicțiile corecte și nu vom avea tratamentul potrivit pentru viruși, al bolii sau pentru alte anomalii biologice", explică oamenii de știință americani. (L.P.)

Lasă un comentariu