PIERDEREA MIROSULUI, SEMN BUN ÎN INFECȚIA CU CORONAVIRUS...

Distribuie pe:

Cercetătorii francezi de la Spitalul Foch din Suresnes și cei belgieni de la Universitatea Mons, citați de descopera.ro, susțin că celebrul simptom de pierdere a mirosului (anosmia), care se întâlnește adesea în infecția cu Covid-19, este... o veste bună pentru persoanele care se îmbolnăvesc.

“Pierderea mirosului este unul dintre simptomele ce caracterizează infecția cu coronavirus. Anosmia este neplăcută și îngrijorează, dar în realitate, ar trebui să dea încredere bolnavului.

În studiul nostru, realizat pe 1.300 de pacienți, am constatat că disfuncția olfactivă este un simptom mai frecvent în formele ușoare de Covid-19 decât în cele moderate sau critice. Așadar, anosmia indică o infecție mai ușoară cu coronavirus.

Pentru a ajunge la această concluzie, am examinat evoluția stării de sănătate în cazul celor 1.300 de pacienți confirmați cu infecții Covid-19.

Acest larg eșantion a fost împărțit în patru grupe, în funcție de nivelul de gravitate al bolii: grupa pacienților cu o formă ușoară de boală, adică cei fără pneumonii și care au fost monitorizați la domiciliu; moderații, cei care prezentau unele semne clinice de pneumonie (febră, tuse, dispnee, respirație rapidă), dar fără indicii de pneumonie gravă; severii, adică cei cu frecvență respiratorie diminuată severă, care au necesitat mască de oxigen la spital, și cazuri foarte grave, internate la terapie intensivă sau în reanimare.

Rezultatul a fost fără echivoc: 70 până la 85 la sută dintre pacienții cu o formă ușoară sau moderată de Covid-19 sufereau de anosmie, în timp ce, dintre cei spitalizați, numai 10 până la 15 la sută au semnalat că au acest simptom.

Principala ipoteză este că pacienții atinși de o formă ușoară de Covid-19 au un mai bun răspuns imunitar local și, grație unei producții mai ridicate de anticorpi, se limitează propagarea virusului în organism.

Cu ajutorul scanării RMN, am constatat o inflamație în căile superioare nazale și la nivelul bulbului olfactiv de la baza creierului la pacienții atinși de o formă ușoară. În loc să facă ravagii în plămâni, coronavirusul provoacă mai degrabă o reacție inflamatorie în fosele nazale.

Există o reacție foarte promptă a sistemului imunitar al pacientului, care va bloca infecția cu coronavirus în acel loc și va împiedica să intre în sânge o cantitate mare de virus, generalizându-se astfel infecția în tot corpul.

O altă veste bună este că 85 la sută dintre pacienții care și-au pierdut mirosul și l-au recăpătat în decurs de trei luni”, explică oamenii de știință. (L.P.)

Lasă un comentariu