ACADEMICIANUL IOAN-AUREL POP A FOST DECORAT, DE ALTEȚA SA REGALĂ PRINCIPESA MARGARETA, CU ORDINUL COROANA ROMÂNIEI ÎN GRAD DE COMANDOR

Distribuie pe:

Academicianul Ioan-Aurel Pop a fost decorat marți, în cadrul unei ceremonii ținute la Palatul Elisabeta, “pentru eminenta sa contribuție științifică în domeniul istoric, cu o privire aprofundată asupra istoriei medievale a Transilvaniei și asupra complexității organizării locale și a relațiilor interetnice în perioada medievală; pentru proiectele și programele pe care le susține în calitate de președinte al Academiei Române, principalul for al științei și culturii naționale; pentru susținerea publică a valorilor și principiilor Coroanei Române, aducând fundamentare istorică importanței prezenței publice a Instituției Regale în România modernă și contemporană”.

Președintele Academiei a declarat că decorația reprezintă “o mare mulțumire sufletească”, ce vine “în continuarea unei meserii”.

“Pentru mine, decorația este mai mult decât o măgulire. E o mare mulțumire sufletească, pentru care exprim întreaga gratitudine Casei Regale a României. E o împlinire istorică, într-un fel. Vine în continuarea unei meserii. Și meseria mea, despre care îmi place să spun că e o misiune, e să studiez trecutul. Iar din trecutul românilor, secole întregi, de la 1300 încoace, sunt legate de istoria noastră monarhică, iar din secolul XIX, monarhia constituțională ne-a adus integrarea într-o Europă democratică, în rândul țărilor etalon pentru civilizația europeană, și asta nu este puțin lucru. Iar de la Principele și Regele Carol până la Regele Mihai, România a străbătut pași extrem de importanți spre modernizare, ceea ce reprezintă un lucru extraordinar”, a afirmat acad. Ioan-Aurel Pop pentru Agerpres.

Lasă un comentariu