ROMÂNII, TOT MAI PREOCUPAȚI DE SCHIMBĂRILE CLIMATICE

Distribuie pe:

Dintr-un studiu realizat de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) împreună cu Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), numit “Evoluția percepției consumatorilor privind asigurările de locuințe și noile riscuri generate de schimbările climatice”, aflăm că 90% dintre români consideră că schimbările climatice sunt reale și sunt preocupați de efectele acestora asupra vieții lor.

Potrivit realizatorilor sondajului, față de ediția anterioară a studiului (2019), au avut loc modificări importante în percepția românilor, atunci când vine vorba despre tipul de schimbări climatice care ne afectează.

Astfel, acum, cele mai mari îngrijorări sunt legate de furtunile violente - 29% (în scădere cu 4% față de 2019), seceta - 23% (în creștere cu 8%), topirea ghețarilor - 15% (în scădere cu 1%), valurile de căldură - 14% (în scădere cu 3%), incendiile de vegetație - 9% (- în scădere cu 5%), inundațiile - 8% (în creștere cu 2%).

Studiul mai relevă și faptul că românii au luat o serie de măsuri pentru a contribui la diminuarea impactului negativ al acestor schimbări climatice, precum utilizarea de becuri eficiente energetic (87%), colectarea selectivă a deșeurilor (84%), utilizarea ambalajelor biodegradabile (81%), achiziția electrocasnicelor cu consum redus de energie (79%), reciclarea materialelor reutilizabile (76%) sau izolarea termică a locuinței (72%).

“Românii continuă să fie conștienți cu privire la efectele schimbărilor climatice. Ne dorim ca societatea și economia să fie mai bine pregătite în fața riscurilor viitoare, precum catastrofele naturale, care de multe ori sunt amplificate de schimbările climatice.

În acest context, asigurările joacă un rol esențial în protecția financiară a oamenilor și a companiilor în fața unor astfel de riscuri”, declară reprezentanții UNSAR.

*

Sondajul IRES-UNSAR a fost realizat în august 2020, pe un eșantion format din 1.181 respondenți, cu vârsta de peste 18 ani. (L.P.)

Lasă un comentariu