“SĂPTĂMÂNĂ DE FOC” LA BRUXELLES

Distribuie pe:

* Bugetul pe termen lung: fără finanțare europeană pentru cei care nu respectă valorile UE

Parlamentul European (PE) se întrunește, luni, 5 octombrie, la Bruxelles, unul dintre subiectele  “fierbinți” aflate pe agenda dezbaterilor fiind condiționarea finanțării europene de respectul principiilor statului de drept.

Eurodeputații vor reaminti statelor membre că Parlamentul va fi de acord cu un buget pe termen lung numai în cazul în care există un mecanism de condiționare concret, care să permită reducerea sau suspendarea finanțării UE în cazul în care un stat membru nu respectă principiile statului de drept.

* Un mecanism permanent de monitorizare pentru a proteja valorile europene

Inițiativa legislativă împotriva “tendințelor autocratice și iliberale” și a “corupției, dezinformării și acaparării statului” în UE va fi dezbătută luni și supusă la vot miercuri.

Proiectul propune un instrument bazat pe elemente concrete care să se aplice în mod egal, obiectiv și echitabil tuturor statelor membre, pentru a proteja și consolida democrația, statul de drept și drepturile fundamentale. UE are nevoie de o agendă “robustă, cuprinzătoare și pozitivă” pentru a putea proteja și consolida valorile europene, potrivit textului adoptat de Comisia pentru libertăți civile.

Se are în vedere un nou “ciclu anual de monitorizare”, cuprinzând măsuri preventive și de remediere - precum recomandări specifice fiecărei țări, dar și condiționarea accesului la bugetul european - , care ar integra și completa mecanismele existente, precum cele prevăzute de Articolul 7 al Tratatului UE (procedura cea mai radicală de sancționare a statelor, pentru nerespectarea valorilor europene, inclusiv suspendarea anumitor drepturi ale statelor membre). (I.S.)

Lasă un comentariu