PANDEMIA ȘI PROFESIONIȘTII DIN LUMEA MEDICALĂ

Distribuie pe:

Medici din opt țări au fost chestionați cu privire la impactul semnificativ al infecției cu noul coronavirus asupra practicii medicale, dar și asupra vieții personale, iar rezultatele, publicate recent de site-ul Medscape, sunt îngrijorătoare. Peste 7.500 de medici din SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Mexic, Portugalia și Spania, recrutați în perioada 9 iunie-20 iulie 2020, au fost implicați în realizarea raportului, cu scopul de a evalua impactul pandemiei de COVID-19 asupra profesioniștilor din lumea medicală. Deși aproximativ jumătate din cei chestionați au tratat, personal, pacienți infectați cu noul coronavirus, s-a constatat că specialiștii în materie de urgență sunt cei mai expuși la SARS-CoV-2, 94% dintre aceștia raportând tratarea pacienților cu COVID-19 alături de medici nefrologi, specialiști în terapie intensivă, infecționiști și pneumologi, medici de familie (dintre care 50% au raportat tratarea în contact direct a pacienților cu acest parșiv virus, iar 50% au raportat tratarea pacienților prin servicii de telemedicină).

De subliniat un fapt important, și anume că este îngrijorător deficitul de echipament de protecție personală adecvat, raportat de numeroși medici. S-a constatat că, în mod paradoxal, “medicii din prima linie, inclusiv specialiștii în terapie intensivă și anesteziologie, specialiștii în medicină de urgență și asistentele reprezintă un grup mult mai restrâns de cazuri de COVID-19, cel mai probabil datorită facilitării accesului la echipamentele de protecție personală”. De asemenea, peste 60% dintre medicii din SUA și Brazilia au raportat scăderea veniturilor pe durata pandemiei. Aproximativ două treimi dintre medicii din SUA și Germania au raportat intensificarea burnout-ului (sindromul epuizării profesionale), sexul feminin fiind preponderent. Printre mecanismele de adaptare la condițiile extraordinare de viață și de muncă, impuse de pandemie, adoptate de medicii din SUA, se numără exercițiile fizice și consumul excesiv de alimente și alcool. De asemenea, relațiile personale au fost afectate de pandemie. Astfel, în SUA, patru din 10 medici raportează creșterea stresului în mediul familial, jumătate din medicii tineri fiind mai afectați de acest subiect, în comparație cu cei în vârstă de peste 45 de ani, în rândul cărora preponderența o dețin tot femeile.

În același context, distanțarea și restricțiile sociale impuse de pandemia de COVID-19 au afectat semnificativ sănătatea mintală, cei chestionați spunând că acum se simt mai singuri decât înainte de pandemie; un sfert dintre medici afirmă că iau în calcul pensionarea anticipată, iar în SUA, un sfert dintre medici își doresc să schimbe mediul profesional și să renunțe la medicină. (sursa foto - un.news)

 

Lasă un comentariu