BOLNAVUL, SUFLETUL ȘI... NAȚIA

Distribuie pe:

* “Vai de acea nație care încalcă voia lui Dumnezeu, care preferă răul binelui; Dumnezeu o părăsește; Viața ei se stinge în viața omenirii și ea ispășește printr-un lung martir, călcarea legii lui Dumnezeu.

Nicolae Bălcescu (1819-1852), istoric, scriitor, revoluționar român. Alături de fratele său mai mic Barbu a participat la Revoluția din 1848. Prin capodopera sa “Românii supt Mihai Voievod Viteazul” l-a impus în canonul național pe voievodul Mihai Viteazul. A fost, pentru 2 zile, ministru de externe și secretar de stat al guvernului provizoriu instaurat de revoluționari. Va fi de partea liberalilor, dorind împroprietărirea țăranilor și vot universal. Împreună cu revoluționarul ungur Lajos Kossuth a semnat un tratat, “proiectul de pacificare” între români și maghiari. Românii sunt de acord cu acțiunile militarilor unguri, dar aceștia, în final, nu se țin de cuvânt. La Paris, sub conducerea sa, apare “România viitoare”, și “Mersul revoluției în istoria românilor”. Moare la Palermo, ca un întemeietor al istoriografiei moderne, principalul animator al Revoluției de la 1848, patriot ardent, martir al neamului. Nu a fost înmormântat în groapa săracilor, așa cum s-a scris, ci la Mănăstirea Capucinilor, specializată în mumificări. Mumia lui se vede și astăzi în galeria acelei mănăstiri, cu mențiunea: “Nicolae Bălcescu, Prim Ministru al Valachiei”.

***

* “Când vei întâlni un bărbat sau o femeie care l-a pus pe Iisus Hristos pe primul loc, să-ți legi acea persoană de suflet”.

Oswald Chambers (1874-1917), ministru creștin și profesor. A studiat la National Art Training School și la Universitatea de Arte din Edinburgh. În anul 1911 a fondat și a fost primul președinte al Colegiului Biblic din Londra. A scris și publicat peste 30 de cărți. Moare la 15 noiembrie 1917, din cauza unei hemoragii pulmonare și este înmormântat cu onoruri militare complete la Cairo.

Autor de aforisme:

- “Motivul pentru care unii dintre noi sunt niște creștini atât de slabi este că nu avem un Hristos atotputernic. Avem atributele creștine, dar nu suntem total dedicați lui Hristos”.

- “Încrede-te în mâna lui Dumnezeu. Cultivă relația cu Iisus Hristos prin răbdarea credinței”.

- “Spune-i lui Dumnezeu că ești gata să i te oferi și El va dovedi că este tot ceea ce ai visat vreodată, despre El, că ar putea fi”.

***

* “ Pot să afirm că toți clienții mei sub 35 de ani sunt bolnavi de nervi, pentru că au fost lipsiți de cunoștințe religioase. Cei care nu au regăsit credința, nu s-au mai putut vindeca”.

Carl Gustav Jung (1875-1961), psihiatru și psiholog elvețian, fondatorul psihologiei analitice. A fost profesor la Facultatea de Medicină din Zürich și medic șef la Clinica Psihiatrică Universitară Burgholzi. Este atras în special de cercetările legate de isterie și vise. Între 1921-1938 intreprinde călătorii de studii în Africa de Nord, în lumea arabă, la indienii pueblo din Arizona și India. În anul 1935 este ales președinte al “Societății elvețiene pentru psihologie și domeniile conexe”. În 1944 creează, la Basel, catedra de “psihologie medicală” al cărui titular este.

P.S. Cuviosul Paisie Aghiorâtul (1924-1994), preot ortodox athonit: “Omul stricat, stricat gândește, pe toate le interpretează de-a stânga și le vede anapoda. În timp ce acela cu gânduri bune, orice ar vedea, orice îi vei spune, își va pune în minte gândul cel bun”.

Lasă un comentariu