IERI, 1 OCTOMBRIE ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PERSOANELOR VÂRSTNICE

Distribuie pe:

În 1 octombrie 1991 a fost prima sărbătorire a Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, după hotărârea Adunării Generale ONU. De atunci, în fiecare an, la 1 octombrie, la nivel internațional, se marchează acest eveniment ca zi de omagiere a seniorilor de pretutindeni - pentru contribuția lor la progresul vieții umane, în toate domeniile, de către șefii de stat și de guvern, de societate și familie. Sărbătoarea e menită și să atragă atenția asupra situației vârstnicilor, adeseori uitați de familie, rude și societate.

Dar în 2020, această zi e umbrită de pandemia care afectează planeta noastră, iar vârstnicii sunt categoria de vârstă cea mai vulnerabilă. Stimați seniori, haideți să considerăm “interdicțiile” impuse de autorități (purtarea măștii, distanțarea socială, igiena personală) ca măsuri de protecție, preocupare pentru sănătatea noastră. Gândind pozitiv, ne eliberăm psihicul, crește speranța de viață și încrederea că va fi bine prin puterile noastre și prin voia lui Dumnezeu! Avem “temelia” deceniilor străbătute și înțelepciunea vieții! Cercetătorii au demonstrat că reducerea capacităților mintale e foarte mică între 20-70 de ani. Deci, persoanele vârstnice pot alege să-și continue sau nu activitatea profesională, dar mai ales, să fie active în viața social-culturală a comunității. Generația tânără (conștientizează sau nu) se “adapă” din izvorul încă nepoluat al înțelepciunii celor îmbătrâniți, căci:

“Moșneagul, stând pe culme drept,/ A fost la drum o călăuză/ Și-n vremea aspră și ursuză,/ El cu furtunile-a dat piept'“. (Nicolae Iorga, Brad bătrân )

Haideți să le dăm curaj și voința copiilor și nepoților noștri, să traversăm  împreună aceste vremuri, cu pierderi minime, protejându-ne reciproc!

Liga Pensionarilor Târgu-Mureș vă transmite sănătate tuturor și bună înțelegere! Să vă ocolească singurătatea și invidia, să aveți aproape, cu drag, familia, prietenii, vecinii, oameni onești și sinceri!

La Mulți Ani cu bine!

Lasă un comentariu