PARTIDELE MAGHIARE STRÂNG RÂNDURILE PENTRU ALEGERILE PARLAMENTARE. CELE ROMÂNEȘTI ... LE ÎMPRĂȘTIE

Distribuie pe:

Alianța Maghiară din Transilvania (AMT) inițiază negocieri cu UDMR în ceea ce privește alegerile parlamentare, programate în luna decembrie, au anunțat co-președinții AMT la conferința de presă care a avut loc vineri, la Cluj-Napoca, transmite MTI. János Mezei, co-președintele AMT a declarat că vor contacta urgent UDMR pentru a oferi organizației politice mai mari a maghiarilor din Transilvania o colaborare în perspectiva alegerilor parlamentare care vor avea loc în decembrie. Președintele Partidului Civic Maghiar (PCM), partener la înființarea AMT, a subliniat că dorește să contribuie la reprezentarea maghiarilor din Transilvania și speră în crearea unei noi colaborări între actorii politicii maghiare din Transilvania. Mezei a menționat că poziția partidului său a fost întotdeauna că alegerile locale trebuie să fie o competiție, iar pentru cele parlamentare trebuie să se creeze o alianță cu UDMR. Potrivit spuselor sale, nu doresc neapărat locuri în parlament, ci să obțină o înțelegere de principiu. Co-președintele István Csomortányi, președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), a adăugat că vor prezenta argumentul potrivit căruia în politica maghiară din Transilvania, unu plus unu fac mai mult decât doi, deoarece alianța ar avea forță mobilizatoare. El consideră că va trebui început dialogul între cele două forțe politice ale maghiarilor, care ar permite ca, la alegerile parlamentare, acestea să se adreseze tuturor maghiarilor din Transilvania, atât simpatizanților UDMR, cât și celor ai AMT.

Co-președinții au sugerat că ar trebui să se ajungă la o înțelegere cu UDMR, deja în cursul săptămânii viitoare, dat fiind că listele candidaților la alegerile parlamentare trebuie depuse până în 22 octombrie.

István Csomortányi a precizat: cu toate că la alegeri au participat ca alianță politică, în temeiul legii electorale din România, rezultatele lor trebuie contabilizate separat. Cele aproape 43.000 de voturi primite de candidații lor au adus 6 mandate de primar pentru PCM și 4 pentru PPMT, iar alți 5 candidați independenți au ieșit învingători cu sprijinul lor. (În urmă cu patru ani, PCM a obținut 15 posturi de primar, dintre care 2 în coaliție cu PPMT). Politicianul a mai anunțat că PPMT a obținut 180 de locuri în consiliile locale, iar PCM 130 locuri. (În urmă cu patru ani PPMT a avut 207 consilieri, iar PCM 158 reprezentanți în consiliile locale.) János Mezei a completat: în timp ce cu 4 ani în urmă acordul încheiat cu UDMR le-a mărit numărul mandatelor, rezultatele de acum au fost obținute prin propriul efort, “având un puternic vânt politic din față”. (I.S.)

Lasă un comentariu