“NE-AM RECUPERAT ORAȘUL!”

Distribuie pe:

Motto: “Errare humanum est sed perseverare diabolicum” (trad. A greși e omenește, dar a persevera în greșeală e diabolic.)

“Tu ai vrei, da' tu n-ai poți!” e o cimilitură ardelenească româno-secuiască. N-o traduc, fiindcă se înțelege. Anul acesta nu am ajuns în cabina de vot, din două motive. Primul ar fi că, nedeplasabilă fiind, momentan, și situându-mă în grupa de risc pandemic, nimeni nu s-a încumetat să mă viziteze la domiciliu cu vreo urnă mobilă. Dacă aș fi fost persoană publică de altă etnie, probabil că mi-o aduceau de la Budapesta cu Orient Express-ul!

Al doilea motiv ar fi că nu aveam nici măcar curiozitatea așteptării, presupunând în proporție de 99% rezultatul de la Târgu-Mureș, indiferent de prezența sau absența mea în efervescența postelectorală. Era de așteptat ca unicul candidat maghiar, un independent tânăr și charismatic, director al Muzeului, susținut de UDMR, să fie votat compact de alegătorii disciplinați ai etniei, și nu numai, devansându-și contracandidații de la Pro România, PNL și PMP, care au împărțit electoratul român, alegându-se cu mai nimic, fiecare. De fapt, pentru Primăria Târgu-Mureș candidaseră inițial 13 persoane.

Soós Zoltán a obținut, potrivit numărătorii paralele, peste 25.500 de voturi din cele 57.417 voturi raportate de secțiile de votare, relatează Agerpres. Este specialist în arheologie, are 44 de ani. Al doilea clasat în cursa pentru funcția de primar al orașului a fost Claudiu Maior, candidatul Pro România, cu peste 7.780 de voturi, iar pe locul al treilea s-a situat blonda doctoriță penelistă Theodora Benedek, cu peste 6.000 de voturi.

După 20 de ani la cârma Primăriei târgumureșene, dr. Dorin Florea a decis să nu mai candideze și și-a încercat norocul ca președinte al Consiliului Județean Mureș, însă și acest scrutin a fost câștigat de UDMR.

“Voi greși și eu, dar pot să spun, cu siguranță, că voi reprezenta în mod egal interesele fiecărui cetățean, indiferent de etnie.  Ceea ce am câștigat acum nu e o funcție, ci este responsabilitatea de a rezolva problemele orașului. Clică de interese și abuzuri, mulțumesc, dar nu mă interesează. În schimb, accept orice sfat constructiv – a declarat Soós Zoltán. Ne-am recuperat orașul, nu noi, maghiarii, ci noi, toți târgumureșenii, în lupta împotriva corupției și a clanurilor. Am învins! Este o victorie istorică. Am reușit să depășim paradigma votului etnic, cu această zi închidem un capitol de 20 de ani din viața orașului. Această perioadă a lăsat răni adânci, dar am văzut că organele vitale nu au fost afectate. Târgumureșenii au votat cu inima și capul, schimbarea este vitală pentru orașul nostru. Am câștigat! Târgu-Mureș, ai auzit? A câștigat schimbarea! Am depășit prejudecățile istorice și ne-am vindecat rănile trecutului. Astăzi, Târgu-Mureș a lăsat în urmă frica și a dovedit că nu se mai teme de instigare și de dezbinare”, a mai spus noul primar, referindu-se la evenimentele din martie 1990.

Poate că e cam prea mult spus, dar valul bucuriei era înalt.

În orice competiție, indiferent de forma acesteia, fie ea olimpică, paralimpică, război galactic ori concurs de frumusețe, concurs de dosare sau întrecere culinară ș.a., există învingători și învinși. Așa e normal, așa ar trebui să fie, să învingă cel mai bun, cel mai deștept, cel mai frumos, cel mai norocos, cel mai cel..., presupunând că funcționează fairplay-ul, deși... citând un clasic: “în dragoste și în război, toate mijloacele sunt permise”. În mod cert, și alegerile prin vot, fie ele locale sau prezidențiale, cu tot caracterul lor... democratic, sunt manifestări competitive, făcând abstracție de situațiile în care nu “urma”, ci urna alege, fiindcă nu contează cine votează, ci acela care numără voturile.

Potrivit numărătorii paralele a PNL, liberalii au obținut 26 de primării, pierzând patru dintre acestea, față de anul 2016.

“Ceea ce este important, UDMR a reușit nu numai să își păstreze funcțiile de primar din județ, ci a reușit chiar să-și întărească poziția conducătoare în acest județ. În acest moment, avem 40 de primari (din 102 unități administrativ teritoriale, n.r.) care au câștigat, dintre care 38 care au pornit ca și candidați UDMR, iar doi independenți care au fost susținuți de UDMR - a declarat Peter Ferenc, președintele filialei mureșene a formațiunii maghiare, reales președinte al Consiliului Județean. - Aici aș spune că am câștigat Târgu-Mureșul, am câștigat Reghinul și am câștigat Breaza, locuri în care de foarte mult timp nu am mai avut primar. Pe lângă aceasta, singurul loc unde am fi dorit, dar nu am reușit să recuperăm, este Ghindari, unde a rămas primarul în funcție”.

Orice competiție se bazează pe o strategie stabilită în prealabil, bazată pe studiul amănunțit al comportamentului adversarului, mai ales al viciilor de comportament, și mai cu seamă când joci/ lupți în terenul lui.

Dezbinarea românilor, blestemul tracic menționat de Vasile Pârvan, funcționează de când lumea, situându-se pe prima poziție a viciilor de comportament românesc. Aici a fost “buba”, aceeași, de ani de zile, de veacuri, se pierde în negura istoriei, și mă întreb dacă, într-adevăr, românii s-au prostit de tot, pricep greu și uită repede, fiindcă este inacceptabil să nu înveți chiar nimic din propriile greșeli și să nu pricepi că doar “unirea face puterea”.

“Târgu-Mureșul este unul dintre cele mai corupte orașe din România, cu foarte multe probleme, și se vede clar cum a rămas în urmă față de celelalte orașe din regiune: Cluj, Sibiu, Brașov, chiar Alba Iulia, Bistrița l-au devansat, deși Târgu-Mureșul era, acum 20 de ani, al treilea oraș din Transilvania ca importanță economică. Acum a ajuns să fie depășit de multe alte orașe și evident că nemulțumirea era imensă în rândul populației. Foarte mulți tineri au emigrat, au părăsit acest oraș, iar mesajul nostru a fost foarte simplu: un oraș transparent, fără corupție, cu posibilități și locuri de muncă pentru tineri, și să transformăm Târgu-Mureș dintr-un oraș perdant într-un oraș câștigător, care să poată să-și reia locul binemeritat în topul orașelor din Ardeal”, a concluzionat, la Digi24, primarul ales.

Așa să fie! Doamne-ajută!

 

 

Lasă un comentariu