ZIUA MONDIALĂ PENTRU REDUCEREA DEZASTRELOR NATURALE

Distribuie pe:

Prin rezoluția nr. 44/236 din 22 decembrie 1989 și rezoluția nr. 56/195 din 21 ianuarie 2002, Adunarea Generală a O.N.U. a desemnat a doua zi de miercuri din luna octombrie ca fiind “Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”, iar 13 ani mai târziu, aceeași adunare a decis să mențină respectarea acesteia ca un vehicul de promovare a culturii globale, cu privire la reducerea efectelor dezastrelor naturale, inclusiv prevenirea și pregătirea împotriva dezastrelor.

Societatea umană supraviețuiește astăzi într-un mediu natural antropic, în permanentă schimbare, fiind expusă la mari diversități de situații, mai mult sau mai puțin periculoase, generate de numeroși factori, atât de proveniență naturală, cât și antropică. Manifestările frecvente ale fenomenelor naturale extreme, cum sunt: inundațiile, alunecările de teren, cutremurele, activitatea vulcanică, seceta, incendiile, la care se adaugă multiplele accidente tehnologice și situații sociale conflictuale, pot avea influență directă asupra vieții fiecărei persoane și asupra societății în ansamblu.

Reducerea efectelor acestor dezastre naturale implică studierea profundă, interdisciplinară a hazardelor, a variabilității climei, a vulnerabilității populației și economiei, a circumstanțelor concrete și cauzele apariției fenomenelor extreme și, în mod deosebit, necesită perfecționarea continuă a metodelor de predicție și a sistemelor de avertisment, în scopul informării cât mai prealabile, educării și conștientizării populației despre pericolul real al acestor fenomene și comportamentul corect în cazul manifestării lor.

Conform Organizației Națiunilor Unite, prin dezastre se înțelege o degradare serioasă a societății, care produce pierderi umane și materiale importante sau modificări majore ale mediului, ce depășesc capacitatea de răspuns a comunității respective, utilizând mijloacele proprii disponibile. Pentru societatea afectată este nevoie de un răspuns și sprijin extraordinar din afara ei, pentru a putea reveni la starea de normalitate.

Dezastrele sunt evenimente produse din cauze naturale sau provocate de om, care duc la pierderi omenești și la pagube materiale considerabile, fiind necesară acțiunea unui număr foarte mare de forțe și mijloace de intervenție.

Lasă un comentariu