A FOST IDENTIFICAT CIRCUITUL DIN CREIER CARE DUCE LA INSOMNIE...

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la „Cold Spri Harbor" (companie non-profit, axată pe neuroștiințe), citați de descopera.ro, susțin că au identificat circuitul din creier implicat în stresul care duce la insomnie.

„Mulți dintre noi au parte de tipul de stres care duce la nopți nedormite. Cu ajutorul noilor noastre cercetări, efectuate pe șoareci, am identificat circuitul din creier implicat în astfel de experiențe. Mai mult, această parte a creierului pare să fie legată de slăbirea sistemului imunitar pe fond de stres.

Imunitatea, stresul și somnul ar putea fi strâns legate prin același circuit de neuroni, chiar dacă, până acum, legătura a fost descoperită doar în cazul șoarecilor. Însă, această legătura poate fi prezentă și la oameni, pentru care vor putea fi dezvoltate tratamente speciale.

Acest tip de insomnie cauzată de stres este bine-cunoscută pentru oricine care a încercat să doarmă cu un termen limită sau un eveniment important programat a doua zi. În lumea testelor clinice, e bine-știut, de multă vreme, faptul că pacienții care suferă de stres cronic reacționează mai rău la o varietate de tratamente și la boli diferite.

Hormonul de stres, numit cortizol, este responsabil pentru perturbarea somnului și a sistemului imunitar al corpului, prima descoperire din aceste noi cercetări fiind o legătură între un grup de neuroni sensibili la stres care eliberează cortizol și un grup de neuroni asociați cu insomnia.

În studiul nostru, atunci când legătura a fost blocată, șoarecii au putut dormi liniștiți chiar și după un eveniment stresant. De asemenea, stimularea neuronilor sensibili la stres a fost suficientă pentru a-i trezi. Se pare că este un întrerupător destul de sensibil, chiar și cea mai mică stimulare a circuitului fiind capabilă să ducă la insomnie.

Apoi, am reușit să stabilim faptul că stimularea acestei regiuni a creierului produce și o reacție biologică, ce semănă foarte mult cu răspunsul imunitar standard la stres.

Deranjarea acestui circuit a afectat modul în care cortizolul era eliberat din creier, ducând astfel la schimbări în nivelurile de celule imunitare și la o perturbare a semnalelor dintre acestea. Același grup de neuroni, asociați cu stresul, declanșează consecințele pentru somn și imunitate", concluzionează oamenii de știință americani. (L.P.)

 

Lasă un comentariu