10 OCTOMBRIE - ZIUA SĂNĂTĂȚII MINTALE

Distribuie pe:

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), sănătatea mintală este definită ca “o stare de bine, în care oamenii își conștientizează și exploatează pe deplin potențialul, pot face față tensiunilor și provocărilor vieții de zi cu zi, pot lucra productiv și pot contribui, într-o formă oarecare, la susținerea comunității lor”. Statistic, tulburările mintale afectează aproape 10% din populația lumii, într-un moment sau altul al vieții lor. Astfel, sănătatea mintală reprezintă o problemă majoră de sănătate publică.

Ziua Internațională a Sănătății Mintale s-a marcat prima dată în 1992, la inițiativa Federației Mondiale a Sănătății Mintale (WFMH), o organizație mondială cu membri și contacte în peste 150 de țări, inclusiv în România. Acum - și nu numai - să ne amintim că în raporturile cu ceilalți trebuie manifestată înțelegere, respect, rezolvarea cu calm a oricărei situații, evitarea certurilor, conflictelor, manifestarea toleranței, pentru a crea un confort psihic pentru noi și pentru cei din jur. “Nu există nimic bun sau rău, numai gândirea noastră face ca lucrurile să arate astfel” (Shakespeare).

Doar prin grijă față de sistemul nervos propriu, care este în fiecare moment “bombardat” de mii de informații, putem fi folositori nouă și celorlalți. Funcționarea normală a sistemului nervos impune prevenirea și combaterea suprasolicitărilor fizice, intelectuale, tabagismului, alcoolismului, abuzului de cafea, ceai, medicamente, consumului de droguri…, factori de risc cu efecte imediate sau în timp.

Ura, mânia, invidia, gelozia, frica, lăcomia și alte stări negative pot periclita echilibrul psihic și sănătatea, dacă sunt repetitive. Aceste emoții distructive pot fi înlocuite cu starea de bine denumită “pace sufletească”. Schimbările de durată sunt posibile doar printr-o intervenție conștientă în funcționarea creierului, în administrarea personală a emoțiilor. Autocontrolul mental pentru îndepărtarea emoțiilor negative poate fi exersat prin diferite tehnici de meditație, relaxare sau de concentrare asupra unor activități de împăcare cu sine și cu ceilalți. Scopul acestora este de a face persoana, care apelează la ele, mai bună, altruistă, mai prezentă și mai atentă, mai dispusă să-i asculte pe ceilalți, capabilă de a nu răspunde la agresivitate în același mod. Se spune că fericirea și libertatea interioară a fiecăruia se pot obține prin antrenament mental. Recunoașterea și controlul emoțiilor negative se poate învăța la orice vârstă, ideal fiind debutul lor încă din copilărie.

Lasă un comentariu