IOHANNIS: ALEGERILE TREBUIE SĂ AIBĂ LOC. NU PUTEM SĂ CONTINUĂM FĂRĂ UN PARLAMENT CU PUTERI DEPLINE

Distribuie pe:

Alegerile parlamentare, programate pe 6 decembrie, trebuie să aibă loc, deoarece este nevoie de „un Parlament cu puteri depline", a afirmat, miercuri, la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis.

„O democrație nu funcționează fără alegeri. Am spus aceste lucruri și înainte de alegerile locale și am pledat pentru organizarea alegerilor locale și am văzut cu toții că a funcționat rezonabil de bine. Nu au fost incidente epidemiologice. Însă, este clar că, dacă numărul de cazuri crește, campania electorală se va desfășura în condiții mai speciale decât la alegerile locale. Însă, alegerile trebuie să aibă loc. Nu putem să continuăm fără un Parlament cu puteri depline", a afirmat Iohannis.

Șeful statului a adăugat că actualul Legislativ „expiră pe 20 decembrie".

„Asta este, așa scrie în Constituție. După care, chiar dacă ar rămâne, nu mai are puteri depline, nu mai poate să dea legi organice, nu mai poate nici să le ia în discuție. Cu cât am putea să amânăm alegerile?", a spus Klaus Iohannis.

El a adăugat că, potrivit Constituției, alegerile pot fi amânate cu până la trei luni.

„Nu cred că cineva își imaginează că situația peste trei luni, situația epidemiologică, va fi net mai bună în iarnă spre primăvară față de 6 decembrie", a apreciat Iohannis.

 

CIFRELE PRIVIND INFECTĂRILE SARS-COV-2 TRAG UN SEMNAL DE ALARMĂ DE CARE AVEM RESPONSABILITATEA SĂ ȚINEM CONT"

Cifrele raportate în România privind infectările cu noul coronavirus, dar și decesele din cauza COVID-19 „trag un puternic semnal de alarmă de care avem toți responsabilitatea să ținem cont", a afirmat, miercuri, la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis.

El a afirmat că, în această zi, a fost înregistrată „cea mai mare creștere a numărului cazurilor de îmbolnăvire" și a apreciat că sunt „cifre extrem de îngrijorătoare".

„România a cunoscut, în ultima săptămână, cea mai mare creștere a numărului de cazuri de îmbolnăvire de la debutul epidemiei de COVID-19. Cifre extrem de îngrijorătoare avem și în privința numărului de decese, precum și al pacienților internați în secțiile de terapie intensivă. Așadar, trei indicatori care, corelați, trag un puternic semnal de alarmă de care avem cu toții responsabilitatea să ținem cont", a punctat Iohannis.

În acest context, șeful statului a vorbit de nevoia impunerii de restricții.

„Tendința actuală este una de creștere accelerată a ratei infectărilor, care duce la aglomerarea spitalelor, a secțiilor de terapie intensivă și, din păcate, la un număr tot mai mare al deceselor. În acest context, măsurile de restricție sunt inevitabile. Cu cât mai repede sunt introduse și respectate aceste măsuri, cu atât mai rapid își vor produce efectele și vor putea fi ridicate din nou", a afirmat președintele.

„Situația este complicată nu doar în România, ci și în restul statelor europene, mai ales că sistemele de sănătate din toate țările lumii au fost supuse, în ultimele luni, unei mari presiuni, iar medicii au făcut eforturi uriașe pentru a salva viețile oamenilor", a spus șeful statului.

Totodată, Iohannis a mulțumit personalului medical.

„Acești oameni extraordinari, care și-au ales această profesie vocațională, merită respectul nostru și admirația noastră, fiindcă sunt permanent în prima linie a luptei cu virusul. Avem încredere în medicii noștri, fie că sunt infecționiști, specialiști în terapie intensivă, epidemiologi sau medici de orice specialitate. Lunile care vor urma nu vor fi deloc ușoare, dar sunt convins că, în ciuda pericolului suplimentar la care se expun, vor acționa cu același devotament", a arătat Iohannis.

Președintele a spus că, în condițiile actuale, „situația epidemiologică nu ne permite reîntoarcerea la normalitatea pe care am avut-o înainte de izbucnirea pandemiei".

„Lunile care vor urma nu vor fi deloc ușoare", a apreciat președintele și a cerut oamenilor să dea dovadă de solidaritate.

„Toți cei răpuși de această boală au lăsat un gol imens în inimile celor dragi. Un comportament rațional și micile sacrificii pe care suntem chemați să le facem, prin respectarea cu strictețe a măsurilor de prevenție, pot salva viața semenilor noștri. Haideți să dăm dovadă de solidaritate și să depășim împreună, cu bine, aceste momente dificile", a afirmat Iohannis.

Grupul de Comunicare Strategică a transmis, miercuri, că pe teritoriul României a fost înregistrat un număr record de infectări cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore - 2.958.

 

MANDATUL PARLAMENTULUI NU POATE FI PRELUNGIT PRIN LEGE"

Mandatul Parlamentului nu poate fi prelungit prin lege, a declarat, miercuri, președintele Klaus Iohannis.

„Alegerile vor fi pe 6 decembrie, ele sunt proclamate, pregătite, deja s-au depus candidaturile. Mandatul Parlamentului nu poate fi prelungit prin lege, este consfințit prin Constituție. Legea nu poate suspenda sau scoate din funcțiune Constituția. Mandatul este fix 4 ani. Nimic mai mult. (...) Constituția prevede că, în anumite situații speciale, alegerile pot fi organizate după terminarea mandatului, dar nu mai târziu de trei luni și Constituția prevede și situațiile în care se întâmplă acest lucru. Oricâte proiecte de legi ar pune pe masă unii parlamentari, care nu se mai satură și vor să mai rămână un pic acolo să mai șurubărească un pic la legislație, aceste lucruri, prin Constituția noastră, nu sunt posibile", a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni, într-o conferință de presă.

El a susținut că ar fi fost „excelent" ca această discuție să fi avut loc în urmă cu un an sau doi.

„Într-adevăr, Parlamentul poate să stabilească prin legi anumite lucruri și dacă CCR a constatat că Parlamentul, de principiu, poate să facă acest lucru, sigur este adevărat, doar că nu acum cât suntem în plină pregătire pentru alegeri. Temporizarea nu a fost bună. Dacă Parlamentul ar fi fost sau majoritatea care a hotărât această lege ar fi fost de bună credință, dar știm că nu, putea să facă acest lucru în 2017, 2018, 2019 și nu era niciun fel de problemă", a afirmat Iohannis.

Deputatul independent Adrian Dohotaru a anunțat recent că a depus la Senat un proiect de lege prin care propune amânarea alegerilor parlamentare pentru data de 14 martie 2021.

La rândul său, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că o eventuală decizie a parlamentarilor social-democrați referitoare la votul pentru propunerea legislativă de amânare a alegerilor parlamentare va fi luată în funcție de evoluția pandemiei.

 

PERMISUL DE VÂNĂTOARE SE VA OBȚINE DUPĂ ȘASE LUNI DE STAGIATURĂ

Deputații au aprobat un proiect de lege conform căruia cel care solicită permis de vânătoare trebuie să fi efectuat șase luni de stagiatură sub îndrumarea organizației vânătorești care gestionează cel puțin un fond cinegetic, la care solicită să fie înscris, iar vânătoarea se poate realiza și cu păsări de pradă.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr.407/2006.

S-au înregistrat 171 de voturi „pentru", 63 de voturi „împotrivă" și 28 de abțineri.

Conform unui amendament, „vânătoarea se practică cu păsări de pradă". Acesta se adaugă la prevederile inițiale, conform cărora vânătoarea se practică cu arme de foc de vânătoare și cu capcane autorizate.

Potrivit legii în vigoare, condițiile pe care un solicitant trebuie să le îndeplinească, cumulativ, la data susținerii examenului, pentru a dobândi permis de vânătoare permanent, sunt: vârsta minimă de 18 ani; să fi efectuat un an de stagiatură sub îndrumarea organizației vânătorești care gestionează cel puțin un fond cinegetic, la care solicită să fie înscris, cu excepția absolvenților de învățământ superior cu profil cinegetic; să fi luat parte la minimum o instruire practică într-un poligon de tir privind portul și folosirea armelor și munițiilor de vânătoare; să fi fost declarat admis la examenul organizat pentru obținerea permisului de vânătoare permanent, susținut în fața unei comisii, constituită din reprezentanți ai autorității publice centrale care răspunde de vânătoare, ai asociațiilor, uniunilor sau federațiilor reprezentative la nivel național și internațional și ai instituțiilor de învățământ superior de stat; în ultimii 5 ani să nu fi săvârșit fapte care sunt încadrate ca infracțiuni de prezenta lege; să fie apt din punct de vedere fizic și psihologic, la data examenului, pentru a deține și folosi arma letală.

La aceasta se adaugă prevederea referitoare la stagiatură: „să fi efectuat șase luni de stagiatură sub îndrumarea organizației vânătorești care gestionează cel puțin un fond cinegetic, la care solicită să fie înscris, cu excepția absolvenților de învățământ superior cu profil cinegetic".

Deputații de specialitate au eliminat un articol conform căruia „despăgubirile pentru pagubele produse culturilor agricole, silvice și animalelor domestice de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic (...) se suportă după cum urmează: pentru pagubele produse în fondurile cinegetice și în intravilan - de gestionarul faunei cinegetice de pe cuprinsul fondurilor cinegetice în cauză; pentru pagubele produse în ariile naturale protejate, neincluse în fonduri cinegetice sau în care vânătoarea nu este admisă -

de autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, din bugetul Fondului pentru Mediu".

A fost, de asemenea, eliminat un articol potrivit căruia „plățile despăgubirilor către beneficiari se fac în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la emiterea deciziei de plată, de către conducătorul structurilor teritoriale de specialitate ale autorității publice centrale care răspunde de vânătoare sau ale autorității publice centrale pentru protecția mediului, în funcție de domeniul de competență. Decizia de plată se emite în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la constatarea pagubelor și/sau daunelor".

Camera Deputaților este decizională în cazul acestui proiect de lege.

 

NU ESTE NEVOIE SĂ ÎNCHIDEM TOATĂ ȚARA DACĂ AVEM FOCARE SEMNIFICATIVE ÎN JUDEȚE"

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, miercuri, la Palatul Cotroceni, de faptul că restricțiile care au ca scop prevenirea răspândirii noului coronavirus sunt aplicate local și „nu este nevoie să închidem toată țara".

„Vom reacționa și autoritățile vor reacționa local și regional. Nu este nevoie să închidem toată țara dacă avem focare semnificative într-un anumit număr de județe. Atunci, acolo se va acționa, de aceea s-a introdus de către specialiști, de către experți, acea scală care ne spune dacă este cazul să se ia anumite măsuri sau nu", a afirmat șeful statului.

Iohannis a adăugat că „aceste restricții se bazează pe o evaluare a specialiștilor care ține cont de gradul de infectare din localitatea respectivă". „Așa se va continua", a adăugat șeful statului.

El a arătat că pe măsură ce rata infectării va crește, este destul de probabil să apară noi și noi restricții.

„Trebuie să luăm măsurile care sunt recomandate de experți, pentru a preveni supraaglomerarea spitalelor, pentru a preveni răspândirea necontrolată a acestei boli. Personal, cred că toate măsurile trebuie să fie proporționale cu incidența bolii. Nu trebuie să luăm prea multe măsuri sau să introducem prea multe restricții dintr-odată și nu îmi doresc absolut deloc să ajungem la situația în care nu mai este permisă deplasarea între localități. Dar trebuie să vedem lucrurile așa cum sunt și acum sunt localități în carantină, din cauza incidenței mari a bolii.

Într-adevăr, deplasarea dintr-o localitate în carantină în altă localitate nu este permisă, cum nu este permisă intrarea în localitatea carantinată decât pentru anumite categorii de persoane și în anumite condiții. Este o măsură extremă, care se ia exact atunci când altfel experții nu cred că poate fi controlată răspândirea", a afirmat Iohannis.

 

 

Lasă un comentariu