PÂNĂ LA 31 DECEMBRIE, PREZENTAREA CARDULUI DE SĂNĂTATE NU VA FI OBLIGATORIE!

Distribuie pe:

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), citată de HotNews.ro, anunță că a primit asigurări de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) că utilizarea cardului național de sănătate în medicina de familie și în ambulatoriul de specialitate, indiferent dacă este vorba despre consultații acordate în cabinet, la domiciliu sau la distanță, nu va fi necesară până la 31 decembrie 2020.

“Am primit asigurări de la nivelul președintelui CNAS și al Cancelariei primului ministru că situația apărută, conform căreia CNAS anunțase inițial că în cazul consultațiilor acordate la cabinet este obligatorie validarea cu cardul de sănătate a primirii serviciilor începând cu data de 1 octombrie, va fi corectată în cel mai scurt timp.

Până la 31 decembrie 2020, nu va fi necesară utilizarea cardului de asigurat în medicina de familie și ambulatoriul de specialitate. Precizăm că utilizarea cardului de sănătate a fost suspendată pe perioada stării de urgență și a stării de alertă, din cauza pandemiei de coronavirus”, precizează FNPMF.

Reamintim că decizia CNAS de a reintroduce obligativitatea utilizării cardului de sănătate pentru consultații, de la 1 octombrie, a stârnit nemulțumirea medicilor.

Reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei au atras atenția că “manipularea cartonului cu cip reprezintă un risc semnificativ, atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical. Care este beneficiul estimat în condițiile unui sistem informatic nefuncțional? Repetarea blocajelor din sistem și crearea din nou a cozilor la ușa cabinetelor? Este aceasta o nouă metodă de luptă împotriva pandemiei?

Siguranța pacienților trebuie să fie mai presus de un sistem informatic nefuncțional!”.

La rândul lor, reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie a avertizat că reintroducerea obligativității utilizării cardului “va duce la blocaje ale sistemului informatic, la timpi crescuți de așteptare inutilă a pacienților în cabinete, la risc crescut de infectare cu SARS-CoV-2, dar și cu virusurile gripale și alte virusuri în sezonul de iarnă”. (L.P.)

Lasă un comentariu