PILDA DATORNICULUI NEMILOSTIV! ÎMBUIBAREA DE SINE!

Distribuie pe:

Exprimă atât de clar taina soteriologică a întregii Creații! Să nu uitam că îl numim pe Hristos Mântuitorul lumii!

Dar, mai întâi, ce înseamnă să fii un dator vândut? Ne spune Matei (Mt. 18, 23-35)! Omul, săracul, întreaga lui familie, nu-și mai valora datoria! A cam dat-o în bară! Conștientizează asta, ceea ce e foarte important, dar mai știe că Împăratul e milostiv. Singura cale de salvare a fost discernământul: a știut să cadă în genunchi și a fost absolvit de toată datoria și, cel mai important, eliberat!

Odată ajuns liber, o dă iar în bară! De data asta rău de tot! Libertatea câștigată o pierde, refuzând eliberarea slujitorului său dator! Tragică poveste de om îmbuibat de sine!

Pilda ne spune multe! Printre altele, ne descoperă taina Mântuirii. Jertfa Mântuitorului a șters toată datoria noastră! Eram datori vânduți! Nu aveam cum să ne plătim libertatea! Nu aveam niciun mijloc de a ne răscumpăra! Dar Dumnezeu a făcut-o în locul nostru! Mântuirea e, așadar, un dar divin, pe care tot omul îl primește, dacă ȘTIE să cadă în genunchi, gratis! Aș remarca aici un proces Mântuitor de tip sofianic (Blaga, Trilogia Culturii), care exprima nu urcarea noastră înspre transcendent, prin forțe proprii, teorie mai degrabă protestantă, ci Pogorârea Transcendentului la noi! Această Pogorâre e cauza înălțării noastre!

Așadar, niciun motiv de mândrie personală sau comunitară! Dar, învățăm că iertarea, căderea noastră în genunchi, ne aduce în chip sofianic ridicarea, răscumpărarea! În caz contrar, ajungem niște ,,ratați din exces”(Cioran). Și îmi e tare teamă că pentru o asemenea specie nu există locuri în Împărăție!

Lasă un comentariu