ACTE MAGICE DE SĂRBĂTOAREA PĂRULUI

Distribuie pe:

Prima săptămână din octombrie îi este consacrată unei divinități care se regăsește doar în imaginarul colectiv: “Procoavă”/ “Sfântul Procoavă”/ “cel care învelește pământul cu zăpadă”. Venerat, îndeosebi de fetițe, pentru a le acoperi capul cu un păr bogat și strălucitor, de fetele mari pentru a le grăbi măritișul și - implicit - de a le acoperi capul cu basma (semn distinctiv al nevestelor în comunitatea tradițională), Procoavă este așteptat să aștearnă prima zăpadă, pentru ca anul să fie rodnic și îmbelșugat.

Este perioada în care, înainte vreme, tinerele fete făceau diverse acte de divinație. Mai întâi ajunau, apoi mâncau o jumătate dintr-o turtiță sărată, făcută în acea zi, iar cealaltă jumătate o puneau sub pernă. Se credea că, procedând astfel, își visau prima întâlnire cu ursitul. “Sfântul Procoavă este un sfânt sfințit de Dumnezeu printre cei dintâi. El acoperă pământul cu un strat de zăpadă; de aceea fetele i se închină, pentru a le acoperi și lor capul cu belșugul părului și pentru a le ajuta să se mărite cât mai curând”. (Tudor Pamfile).

În satul românesc tradițional, pieptănătura vorbea despre starea socială și economică a femeii, despre vârsta și prestigiul pe care aceasta îl avea în societate. Fetițele purtau două cozi, fetele mari o singură coadă împletită, iar femeile își strângeau părul în diferite modalități și îl ascundeau sub o năframă. Chiar și așa, părul era îngrijit cu maximă responsabilitate și supus unor adevărate ritualuri de frumusețe, în câteva momente din an. Toate acestea reprezintă reminiscențe ale vechilor credințe, potrivit cărora părul este purtătorul energiei vitale, singurul care crește și după moarte. De aici vine obiceiul tăierii părului la copii, în context ceremonial (tăierea moțului, ruperea turtei), precum și interdicția de a-l arunca la întâmplare, pentru a nu fi găsit de vrăjitoare și folosit în diferite ritualuri de magie neagră.

Imagine realizată de The Deep Sound of Space, după o fotografie interbelică a lui R. Vuia, în satul Răchitova (Hunedoara). Vizualul se regăsește pe bluzele din colecția Lunia - Una-i-Luna.

 

Lasă un comentariu