ISTERIA COVID -19

Distribuie pe:

PRELUDIU

Ca persoană care, timp de mai mult de 10 ani, am lucrat la secția de epidemiologie de la Sanepidul din Târgu-Mureș, unde am “luptat” în focare de holeră, febră tifoidă, hepatită, dizenterie și multe altele, printre care și bolile virale, afirm cu toată responsabilitatea că acest virus Covid-19 a fost creat în laborator, pentru a crea o pandemie. Un virus natural este sezonier și afectează zonele mai reci de pe glob, dar și pe acelea, sporadic și parțial. Acest virus este o noutate și nu s-ar fi putut crea pe cale naturală, având în vedere că afectează și populația din zonele tropicale și subtropicale. În aceste condiții, cu începere de la OMS și terminând cu guvernele oricăror țări, se declară mai degrabă incapabile să stăpânească problema. Se pune întrebarea, din ce motiv nu se caută rezolvarea problemei la sursă, de vreme ce, cei care au creat acest virus, să recunoaștem, oameni foarte bine pregătiți profesional, trebuie să aibă de fapt și antidotul? Se promit vaccinuri, se improvizează măsuri de protecție, dar ceea ce s-a reușit, la modul concret, este o spaimă prostească indusă populației. Explicațiile pot fi multe. Dar voi relata un fapt concret, petrecut recent.

ÎNTR-O STAȚIUNE, DUPĂ 38 DE ANI

Poate că va părea o curiozitate pentru multe persoane, dar, acum, după 38 de ani, am petrecut 16 zile într-o stațiune balneară. Mai precis, la Băile Felix. Precizez, totuși, în anul trecut am petrecut 4 zile în stațiunea “1 Mai”, județul Bihor. Băi termale. Am plecat în stațiune după multe insistențe venite din partea unui coleg. Altfel, n-aș fi plecat și nu aș fi avut parte de această experiență.

LA BĂILE FELIX

Chiar dacă un ziar local, precum este “Cuvântul liber”, are obligația de a da știri exclusiv județene, nefiind un ziar național, uneori se poate devia de la regulă, deoarece, este bine să ne însușim câte ceva și din experiența altora. Așadar... La intrare în hotelul “Poienița” de la Băile Felix, mi s-a cerut să depun bagajele la intrare în hotel. M-am conformat. Am fost nevoit, apoi, să-mi dezinfectez mâinile la un aparat cu funcționare automată. A urmat scanarea termică și am fost obligat să-mi trec pe tabel numele și prenumele, CNP-ul, temperatura și semnătura. Am ajuns la recepția hotelului. Acolo am primit trei formulare de completat. Primul se referea la datele mele personale, în interesul hotelului. Al doilea formular care a trebuit completat a fost o declarație pe propria răspundere, cu datele personale, cum că nu am avut și nici nu am o simptomatologie specifică Covid-19. Al treilea formular se referea la faptul că accept să fiu cazat într-o cameră cu o persoană străină, iar o posibilă infectare a mea cu Covid-19 absolvă de orice răspundere conducerea hotelului. După ce am îndeplinit acest ritual, am fost invitat să servesc cina la restaurantul hotelului, apoi am intrat în camera repartizată. Am avut un coleg de cameră timp de două zile, după care am fost singur în camera cu două paturi. A urmat vizita medicală și tratamentul fizioterapeutic prescris. Să ținem cont de câteva amănunte. Hotelul, pe lângă medicul balneofizioterapeut, pentru tratamentele aplicate sunt angajate cadre medicale cu studii medii. Mai pe înțelesul oricui, orice individ aflat în hotel pentru tratament balnear este permanent sub control medical. La restaurant am fost, cu excepția a 4 zile, singur la masă. Serviciile oferite de acest personal al hotelului, incluzând cadrele medicale și de la restaurant, au fost ireproșabile. Mai mult de atât, în fiecare zi, înainte de servirea micului dejun, a fost termoscanată fiecare persoană, trecută într-un tabel în care a fost notată temperatura înregistrată, apoi fiecare avea obligația să se semneze în tabel. Dar în hol se aflau și două dozatoare pentru dezinfecția obligatorie a mâinilor. În sala de mese, pe fiecare masă era pus un flacon cu material dezinfectant pentru mâini. Același lucru s-a regăsit la fiecare etaj, la ieșirea din liftul în care se permitea accesul a maxim trei persoane, dar, obligatoriu, purtând masca sanitară. La fel a fost și în holurile unde se desfășurau hidro și electroterapiile. Să mai adăugăm că atât holurile hotelului, cât și camerele sunt ornate cu tablouri pictate în ulei.

TURISMUL ROMÂNESC, PUS PE BUTUCI

Partea interesantă a lucrurilor s-a văzut seara. Hotelul învecinat, Crișana, avea doar 7 ferestre iluminate. Hotelul din stânga, Someș, era complet în beznă. Ulterior, am aflat de la o turistă cum că doar 4 hoteluri funcționează în stațiune. Turismul balnear, pus pe butuci, din rațiuni dubioase.

ÎNTORS ACASĂ

După ce m-am întors acasă, am avut parte de surprize. Instituții care au doar câte un flacon de 0,5 litri de spirt ca material dezinfectant, prin birouri, fără nicio termoscanare în afară de cele de la hypermarketuri, oameni isterizați cum că “tu ai venit din stațiune unde vin oameni din toată țara”, dar și pretenții de a-mi face testul Covid-19, pe cheltuiala mea. Pretenții aș putea avea eu, mai multe.

 

Lasă un comentariu