PROIECT: VÂRSTA PENTRU ȘOFERII PROFESIONIȘTI VA FI REDUSĂ!

Distribuie pe:

Potrivit unui proiect de lege adoptat de Guvern, săptămâna trecută (2 octombrie 2020), Codul Rutier urmează să se modifice, în sensul că vârsta pentru obținerea permisului de conducere pentru cei care doresc să devină șoferi profesioniști va fi redusă.

Astfel, conform proiectului, permisul de conducere va putea fi obținut de la vârsta de 18 ani, în loc de 21 de ani, în cazul vehiculelor din categoria C și CE, respectiv de la 21 ani, în loc de 24 de ani, în cazul vehiculelor din categoria D și DE.

În prezent, legislația prevede că vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere este de 16 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule AM, A1 și B1, 18 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE, C1, C1E și Tr, 20 de ani împliniți, dacă persoana are o experiență de cel puțin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani împliniți, pentru motocicletele din categoria A, 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 și D1E, precum și pentru triciclurile cu motor din categoria A, și 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb și Tv.

Noul proiect prevede: “Prin excepție de la vârsta minimă prevăzută la alin. (4) lit. d), permisul de conducere pentru categoriile de vehicule C și CE se eliberează de la vârsta de 18 ani, cu înscrierea în acesta a codului național pentru atestarea valabilității categoriei, numai în cazul conducerii vehiculului, pe teritoriul României, în prezența instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autorității competente, în timpul desfășurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obținerea certificatului de calificare profesională inițială, denumit în continuare CPI, astfel cum acesta este reglementat prin art. 1 alin. (3) din normele privind pregătirea și atestarea profesională a anumitor categorii de conducători auto, aprobate prin Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 1214/2015 pentru aprobarea normelor privind pregătirea și atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, cu modificările și completările ulterioare, sau cu înscrierea codului european armonizat privind deținerea unui CPI.

Prin excepție de la vârsta minimă prevăzută la alin. (4) lit. e), permisul de conducere pentru categoriile de vehicule D și DE se eliberează de la vârsta de 21 de ani, cu înscrierea în acesta a codului național pentru atestarea valabilității categoriei, numai în cazul conducerii vehiculului pe teritoriul României, în prezența instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autorității competente, în timpul desfășurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obținerea CPI sau cu înscrierea codului european armonizat privind deținerea unui CPI”.

Important! Proiectul prezentat va fi trimis Parlamentului spre dezbatere și adoptare, iar pentru a intra în vigoare mai trebuie promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial. (L.P.)

Lasă un comentariu