DE ZIUA ȘCOLII ARDELENE - EXERCIȚIU DE ADMIRAȚIE

Distribuie pe:

Doamnelor/Domnilor,

De Ziua Școlii Ardelene (11 octombrie), editura care îi poartă numele a organizat, în fața Grupului Statuar “Școala Ardeleană” (sculptor: Romul Ladea) din Cluj-Napoca, un exercițiu de admirație. Invitat special: profesorul Ioan Bolovan, directorul Institutului de Istorie “George Barițiu” al Academiei Române, care a vorbit despre importanța celei mai de seamă mișcări iluministe românești:

“Școala Ardeleană a fost unul dintre pilonii formării și afirmării națiunii române în epoca modernă. Fără existența acestui curent cultural, ideologic și politic, nu am fi asistat la mișcarea de renaștere națională. Cu siguranță, ar fi fost greu să ne imaginăm parcursul istoriei românilor, până la 1 Decembrie, fără această grupare intelectuală.

Propun autorităților să reflecteze, în viitorul apropiat, și la nevoia imperioasă de a crea un Institut “Școala Ardeleană”, cu sediul la Blaj, și cu filiale în toată țara. Națiunile civilizate au asemenea instituții pentru a marca evenimentele fundamentale din existența lor.”

Trecătorii au fost întrebați ce reprezintă grupul statuar și cei care au știut au primit în dar o carte.

Găsiți filmarea evenimentului pe pagina de Facebook a Editurii Școala Ardeleană:

https://www.facebook.com/watch/?v=1391096057759585

Atașat, o fotografie de Bogdan Stanciu.

Lasă un comentariu