“SĂPTĂMÂNA PREVENIRII TRAFICULUI DE PERSOANE”

Distribuie pe:

Centrul Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane organizează, în perioada 12-16 octombrie, o serie de evenimente dedicate marcării Zilei Europene de Luptă împotriva Traficului de Persoane, subsumate unei campanii de informare intitulate “Săptămâna Prevenirii Traficului de Persoane”.

“Marcarea Zilei Europene de Luptă împotriva Traficului de Ființe Umane (celebrată în 18 octombrie) reprezintă un exercițiu de creștere a gradului de conștientizare a populației asupra riscurilor acestui fenomen și de reacție la acesta. În contextul epidemiologic actual, toate activitățile planificate se vor desfășura cu respectarea, cu strictețe, a tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2. Acțiunile noastre vor presupune prezența unui număr redus de participanți, în spații care să permită distanțarea socială sau în spații publice, astfel încât toată lumea să fie în siguranță din punct de vedere fizic și al sănătății”, ne-a declarat comisar șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela - coordonator al Centrului Regional Târgu-Mureș al A.N.I.T.P. Domnia sa a adăugat că “una dintre acțiuni va fi întâlnirea cu elevii din cadrul Consiliului Județean al Elevilor Mureș, prin intermediul cărora ne propunem să diseminăm informațiile relevante, cu privire la fenomenul traficului de persoane, către un număr cât mai mare de copii și tineri, aceștia devenind vocea noastră în unitățile de învățământ pe care le frecventează. Totodată, pe parcursul întregii săptămâni și în perioada următoare, aceștia vor transmite colegilor lor informații privind principalele tipuri de exploatare, folosindu-se de materialele de prevenire puse la dispoziție de Centrul Regional Târgu-Mureș. Am continuat tradiția de a implica psihologii școlari din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Mureș (C.J.R.A.E. Mureș) și consilierii educativi din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Harghita în organizarea de lecții deschise cu tematica în discuție, care să atenționeze asupra faptului că tinerii pot fi ușor ademeniți sub pretexte diferite și exploatați în vederea obținerii de foloase pentru traficanți. Sprijinul acestor specialiști este cu atât mai important cu cât situația actuală presupune ca o parte a cursurilor școlare să fie desfășurate în mediul online. În aceeași măsură, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J. Harghita va susține lupta împotriva traficului de persoane, printr-o activitate în spațiul public și diseminarea de materiale cu caracter informativ privind acest fenomen”.

Premierea lucrărilor artistice realizate de elevi

Activitatea cu impactul cel mai mare se dorește a fi evenimentul din 15 octombrie, organizat în Sala Mare a Palatului Administrativ din Târgu-Mureș, începând cu ora 11, la care sunt invitați tineri din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș și o parte a partenerilor instituționali.Pe lângă prezentarea semnificației datei de 18 octombrie și vizionarea de filmulețe, evenimentul va presupune o parte artistică, respectiv premierea lucrărilor artistice realizate de elevi, și lansarea, în plan local, a campaniei

“Fii stăpân pe viața ta!”, inițiată în colaborare cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Mureș, pentru tinerii instituționalizați.

Help line 0 800 800 678

În măsura în care condițiile meteo vor fi favorabile, în colaborare cu Direcția Poliția Locală Târgu-Mureș, este programată și o întâlnire cu publicul într-o locație din municipiul Târgu-Mureș, dintr-o zonă frecventată, pentru a face cunoscute instituțiile abilitate în prevenirea și combaterea acestui fenomen și a populariza linia telefonică Help line 0 800 800 678.

În anul 2007, în urma recomandării Parlamentului European, precum și a propunerii înaintate de Comisia Europeană, data de 18 octombrie a fost desemnată “Zi Europeană de luptă împotriva traficului de ființe umane”. Demersul a fost considerat un pas important întreprins de Comisia Europeană în contextul asumării, pe termen lung, a angajamentului de a preveni și combate traficul de ființe umane.

Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane este Coordonator Național al aplicării politicilor în domeniul luptei împotriva traficului de persoane, având rolul de a desfășura activități de prevenire și monitorizare a acestui fenomen infracțional.

Asistență specializată a victimelor din evidența C. R. Târgu-Mureș

Finalul săptămânii va fi alocat unei activități de prevenire pentru beneficiarele Centrului maternal “Materna” din Târgu-Mureș și unei ședințe de lucru tip “masă rotundă” cu specialiștii Institutului Est European de Sănătate a Reproducerii, care va oferi ocazia perfecționării modalităților de lucru în ceea ce privește asistența specializată a victimelor din evidența C. R. Târgu-Mureș, ne-a informat comisar șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela. Domnia sa completa: “Invităm societatea civilă să fie atentă la pericolele din viața reală și din spațiul online, și receptivă la sfaturile privind evitarea victimizării difuzate în mass-media locală și actualizate în permanență pe pagina de Facebook a C.R. Târgu-Mureș”.

 

Lasă un comentariu