CONSILIUL EUROPEI CONSTATĂ “CU REGRET” CĂ PREDAREA LIMBII ROMÂNE ÎN VIDIN A FOST ÎNTRERUPTĂ

Distribuie pe:

Consiliul Europei recomandă Bulgariei, într-un raport publicat luni, promovarea învățământului în limbile minorităților, prin introducerea acestuia la nivel preșcolar și secundar, după ce a constatat că nu se asigură predarea limbii materne pentru mai multe minorități, între care și cea română.

În cea de-a patra Opinie referitoare la Bulgaria, publicată luni, Comitetul Consultativ privind Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale al Consiliului Europei notează “cu regret” că predarea limbii române în Vidin a fost întreruptă. În prezent, se spune în document, limba română este predată doar ca limbă străină la Liceul Mihai Eminescu din Sofia, care permite studierea intensivă a limbii române și unde se predau și alte discipline în această limbă.

Comitetul consultativ salută disponibilitatea studiilor în limba română la Sofia, dar observă că nu este oferită nicio predare în limba română sau a limbii române în sistemul de învățământ obișnuit, în zonele în care vorbitorii de română trăiesc în număr semnificativ, în special în regiunea Vidin. Comitetul consultativ solicită autorităților bulgare ca, în cooperare cu vorbitori de limbă română, să facă disponibilă predarea limbii române în zonele locuite tradițional de această minoritate.

Conform documentului Consiliului Europei, în afară de dreptul de a învăța propria limbă maternă, în Bulgaria nu există un cadru juridic cuprinzător care să acorde drepturi specifice persoanelor aparținând minorităților, în domeniile cultură, mass-media, utilizarea limbii în contactele cu autoritățile, semnalizare topografică sau participare politică.

 

PRIMUL LOT DE 12 TRANSPORTOARE BLINDATE PIRANHA V PLEACĂ SPRE CRAIOVA

Primul lot de 12 transportoare Piranha V a fost trimis spre Craiova, luni noaptea, de la Uzina Mecanică București, după cum informează Ministerul Apărării Naționale.

În urmă cu o săptămână, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, anunța că primele 36 de transportoare blindate Piranha V vor ajunge în viitorul apropiat la beneficiarii finali, “Scorpionii Roșii2 de la Craiova.

El și-a exprimat atunci convingerea că “de acum înainte celelalte transportoare contractate vor fi produse în România, iar mentenanța lor se va face tot în țară”.

“Militarilor le vor fi livrate blindatele Piranha V atât de necesare, iar Uzina Mecanică București se va dezvolta, devenind una din capacitățile de producție pentru apărare de interes strategic pentru securitatea națională. Sunt încrezător că următorul lot de blindate Piranha V va fi livrat militarilor în mai puțin de un an și lucrurile vor intra pe un făgaș normal. Le voi cere «Scorpionilor Roșii» să testeze toate transportoarele Piranha V în condiții cât mai apropiate de cele din câmpul tactic, pentru a fi siguri că se pot baza pe ele atunci când va fi nevoie!”, a arătat Ciucă la acel moment.

Astfel, în baza prevederilor HG nr. 852/2017, Ministerul Apărării Naționale a semnat cu compania GDELS-Mowag (General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH) un acord-cadru pentru furnizarea a 227 de transportoare blindate pentru trupe și derivate pe platforma Piranha V și a suportului logistic inițial, iar valoarea totală a acordului-cadru este de aproximativ 868 milioane euro. Potrivit acordului cadru a fost semnat un contract subsecvent aferent primelor 94 de produse.

 

STIMULENT DE RISC PENTRU CADRELE DIDACTICE ȘI NEDIDACTICE PE PERIOADA STĂRII DE URGENȚĂ ȘI DE ALERTĂ

Deputații din Comisia pentru muncă și protecție socială au dat raport favorabil unui proiect de lege pentru acordarea unui stimulent de risc, personalului din învățământ, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea noului coronavirus.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, în ședința din 21 septembrie, și s-a aflat pe ordinea de zi de marți a plenului Camerei Deputaților, decizională în acest caz.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare acordarea unui stimulent de risc cadrelor didactice, precum și personalului didactic auxiliar și personalului nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar de stat, din învățământul particular acreditat și din unitățile de învățământ preuniversitar, înființate în structura instituțiilor de învățământ superior, în cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar, pe durata stării de alertă și a stării de urgență, pentru implicarea și expunerea în fața riscului răspândirii SARS-CoV-2.

Lasă un comentariu