RĂMAS BUN, VASILE CAZAN!

Distribuie pe:

În dimineața zilei de 11 octombrie, cultura mureșeană a pierdut pe unul dintre cei mai pasionați, dedicați și îndrăgiți slujitori ai acesteia: dirijorul Vasile Cazan, director al Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș, s-a dus să dirijeze corurile de îngeri. Personalitate complexă, mereu orientată spre ceilalți și atentă la aproapele său, Vasile Cazan a fost definit de acea deschidere transilvăneană către alteritate, interculturalitate și egalitate între oameni, animată în același timp de valori umaniste europene.

Vasile Cazan s-a născut la Târgu-Mureș, în anul 1952. Pregătirea muzicală și-a început-o la vârsta de opt ani, în orașul natal, studiind vioară, violă și pian. A absolvit Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde a studiat dirijatul coral, cu profesorii Dorin Pop și Florentin Mihăescu. Ulterior, s-a perfecționat în arta dirijatului coral și cu Maestrul Marin Constantin la Corul Madrigal din București.

În vara anilor 1996, 1997 și 1998 a participat la cursuri de perfecționare dirijat orchestră, la New York, cu dirijorul și profesorul László Halász de la Conservatorul Juilliard, fost asistent al dirijorilor Arturo Toscanini și Bruno Walter la Metropolitan Opera din New York, și foarte mulți ani prim dirijor și director la New York City Opera.

Ca dirijor, și-a început activitatea la vârsta de 16 ani, lucrând cu multe ansambluri de muzică religioasă. Din anul 1990, este dirijorul Corului Mixt al Filarmonicii din Târgu-Mureș, la pupitrul căruia a susținut foarte multe concerte a cappella și a pus în repertoriul ansamblului un număr însemnat de lucrări vocal-simfonice și de operă în concert, iar din toamna anului 1996 este și secretarul muzical al acestei instituții.

A întreprins turnee artistice în Ungaria, Austria, Elveția, Germania, Franța, Belgia, Danemarca, Japonia, Canada și Statele Unite ale Americii. Din 1998, Vasile Cazan este directorul Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureș. Pentru contribuția de excepție în viața culturală mureșeană, națională și internațională, în anul 2012, Prefectura Județului Mureș i-a acordat cea mai înaltă distincție a județului, “Fibula de la Suseni”, iar în anul 2015 Primăria Municipiului Târgu-Mureș i-a conferit distincția “Pro Cultura”.

Colectivul Teatrului Național Târgu-Mureș transmite, pe această cale, condoleanțe familiei și personalului Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș și face o reverență memoriei maestrului Vasile Cazan, a cărui activitate și personalitate generoasă ne-a îmbogățit, de-a lungul timpului, pe toți iubitorii de frumos din județul Mureș, și nu numai.

12 octombrie 2020

 

Lasă un comentariu