DESCOPERIRE DE ULTIMA ORĂ - VIRUSUL RESPONSABIL PENTRU COVID-19 POATE SUPRAVIEȚUI APROAPE O LUNĂ PE SUPRAFEȚE NETEDE

Distribuie pe:

* Descoperirile Agenției Naționale de Știință din Australia - CSIRO - au arătat că SARS-CoV-2 poate supraviețui pe suprafețe mult mai mult timp decât se credea înainte * Studiul a constatat, de asemenea, că virusul responsabil pentru boala Covid-19 este “extrem de robust” la temperaturi mai scăzute, păstrându-și infecțiozitatea o perioadă mai lungă decât la temperaturi mai ridicate * Se recomandă spălarea frecventă a mâinilor și evitarea atingerii ochilor, gurii și nasului.

Virusul responsabil pentru Covid-19 poate supraviețui până la 28 de zile pe suprafețe netede, precum sticlă, oțel, ecranele telefoanelor mobile, plastic și bancnote din hârtie sau polimer, au declarat, luni, cercetătorii australieni, subliniind importanța spălării, în mod repetat, a mâinilor, pentru a reduce răspândirea bolii.

Constatările cercetătorilor din cadrul CSIRO arată că SARS-CoV-2 poate supraviețui pe suprafețe mult mai mult timp decât se credea înainte.

Studiul arată, de asemenea, că virusul responsabil pentru boala Covid-19 s-a dovedit “extrem de robust” la temperaturi mai scăzute, rămânând infecțios mult mai mult timp, comparativ cu temperaturile mai ridicate.

Cercetătorii au testat ratele de supraviețuire a virusului la trei temperaturi diferite, pe șase suprafețe. Toate experiențele au fost efectuate în mediu întunecat, deoarece s-a demonstrat că lumina soarelui distruge virusul.

Coronavirusul se răspândește de la o persoană la alta prin picături fine, din nas sau din gură, eliminate atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește.

În context, și Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că este posibil ca infecția să se producă atunci când aceste picături aterizează pe obiecte și pe suprafețe, deoarece persoanele care vin în contact cu respectivele suprafețe își pot atinge, apoi, ochii, nasul sau gura.

Pentru autoprotecție, Agenția de sănătate a Organizației Națiunilor Unite recomandă oamenilor să păstreze o distanță de cel puțin un metru unii față de ceilalți și să dezinfecteze suprafețele frecvent atinse. De asemenea, recomandă spălarea, temeinic și des, a mâinilor și evitarea atingerii ochilor, gurii și nasului.

Până în prezent, peste 37,4 milioane de oameni din întreaga lume au contractat coronavirusul, cu 1,07 milioane de decese asociate, potrivit datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins.

Cercetătorii CSIRO au testat SARS-CoV-2 pe mai multe suprafețe, la 20 grade Celsius, 30 grade Celsius și 40 grade Celsius, cu umiditatea relativă menținută la 50%. Suprafețele utilizate în studiu au fost din oțel inoxidabil, sticlă, vinil, bancnote din hârtie sau polimer, precum și pânză de bumbac.

O picătură de lichid care conține virusul la concentrații similare nivelurilor observate la pacienții infectați a fost plasată pe mai multe suprafețe mici de testare și lăsată acolo timp de 28 de zile, au precizat cercetătorii.

Studiul, publicat în Virology Journal, a descoperit că virusul a supraviețuit pe suprafețe netede, cum ar fi cele din oțel inoxidabil, sticlă, vinil și bancnote din polimer, timp de 28 de zile, când a fost ținut la 20 de grade Celsius - aproximativ temperatura camerei - și în mediu întunecat.

Virusul a încetat să fie infecțios, în decurs de 24 de ore, pe unele suprafețe, atunci când a fost testat la 40 de grade Celsius. La 30 de grade Celsius, viabilitatea virusului a scăzut la trei zile pentru bumbac și vinil și la șapte zile pentru bancnote, sticlă, oțel și polimer.

“Aceste descoperiri demonstrează că SARS-CoV-2 poate rămâne infecțios pentru perioade de timp semnificativ mai lungi decât se estimează, în general”, au spus autorii studiului, menționând că sunt necesare cercetări suplimentare cu privire la numărul de particule de virus care pot provoca infecția.

Cercetătorii au mai afirmat că posibilitatea infectării cu particule de virus de pe o suprafață atinsă depinde de mai multe condiții, iar timpul necesar pentru ca virusul să se dezactiveze de la sine a fost, de asemenea, dependent de mulți factori.

“Structura virusului în sine și tipul de suprafață pe care se află pot avea impact asupra timpului în care acesta rămâne viabil. Condițiile de mediu precum temperatura, expunerea la lumina soarelui și umiditatea joacă, de asemenea, un rol important”, au spus ei.

Un test de laborator anterior, publicat în jurnalul medical The Lancet, a constatat că SARS-CoV-2 ar putea supraviețui timp de trei zile pe bancnote și pe sticlă și până la șase zile pe plastic și oțel inoxidabil.

Prin comparație, s-a constatat că virusul gripal A supraviețuiește pe suprafețe timp de 17 zile, ceea ce scoate în evidență gradul înalt de contagiozitate al noului coronavirus.

Oamenii de știință au afirmat că “rezistența virusului pe sticlă” reprezintă o descoperire extrem de importantă, având în vedere că bancomatele, casele de marcat din supermarketuri și punctele de self-checkin din aeroporturi sunt suprafețe atinse frecvent, care nu pot fi curățate cu regularitate.

(sursa - cnbc.com; foto - bioclinica.ro)

Lasă un comentariu