Cercetătorii americani de la Universitatea Washington, citați de descopera.ro, susțin că au identificat recent un factor genetic care permite pielii adulte să se repare singură, la fel ca pielea nou-născutului.
“În studiul nostru, am identificat un factor care se comportă ca un întrerupător molecular în pielea puilor de șoareci, care controlează formarea de foliculi de păr, pe măsură ce se dezvoltă în prima săptămână din viață.
Întrerupătorul este în mare parte oprit, după ce pielea se formează, și rămâne așa oprit în țesutul adult. Atunci când a fost activat în șoarecii adulți, pielea lor a putut să vindece răni, fără să lase în urmă cicatrici. Pielea care s-a format a inclus blană și a putut să creeze pielea de găină, o abilitate pierdută a cicatricilor adulte umane.
Totodată, am reușit să luăm abilitatea înnăscută a pielii tinere de a se regenera și am transferat acea abilitate la pielea bătrână. Astfel, am demonstrat că acest tip de regenerare este posibil.
Mamiferele nu sunt cunoscute pentru abilitățile lor regenerabile în comparație cu alte organisme, precum salamandrele care pot să își refacă membre întregi și să își regenereze pielea, însă studiul nostru sugerează că secretul regenerării umane ar putea fi găsit prin studierea dezvoltării timpurii.
Putem să căutăm inspirație și la alte organisme, dar putem să învățăm despre regenerare și
dacă ne uităm la propriul nostru organism. Chiar și noi, oamenii, generăm țesuturi noi, o dată în viață, atunci când creștem.
Noi am folosit o tehnică nouă, numită secvențiere unicelulară ARN (acid ribonucleic), pentru a compara genele și celulele în pielea în curs de dezvoltare și cea deja ajunsă la maturitate. În cazul pielii în curs de dezvoltare, am găsit un factor de copiere (proteine care se leagă de ADN și care pot influența alte gene să fie activate sau nu).
Factorul identificat, numit Lef1, a fost asociat cu celulele în curs de dezvoltare, aflate în derma papilară, stratul de piele chiar de sub suprafață, care oferă pielii aspectul tineresc.
Atunci am activat Lef1 în compartimente speciale din pielea de șoareci adulți, iar factorul a crescut abilitatea pielii de a-și regenera rănile cu cicatrici reduse. De asemenea, factorul a generat creșterea
de foliculi de păr care puteau produce pielea de găină”, explică oamenii de știință americani. (L.P.)