UE A HOTĂRÂT... CĂ AR TREBUI SĂ HOTĂRASCĂ

Distribuie pe:

În timp ce europenii mor pe capete, secerați de COVID -19, iar producătorii de sicrie nu-și văd capul de treabă, liderii UE asudă din greu pe la Bruxelles, preocupați să garanteze “democrația, libertatea, egalitatea” (“dar nu pentru căței”, vorba fabulistului - n.n.) și alte valori inestimabile și irefutabile, înșiruite într-un amplu document, intitulat “Rezoluția Parlamentului European (PE) din 7 octombrie 2020 referitoare la instituirea unui mecanism al UE pentru democrație, statul de drept și drepturile fundamentale”, prin care PE ia, zdravăn, taurul de coarne, hotărând... că ar trebui să hotărască în domeniu, fiindcă lucrurile au cam luat-o razna, iar “evoluțiile sunt îngrijorătoare”.

Iată câteva “îngrijorări”, cu marele regret că spațiul nu ne îngăduie să le prezentăm pe toate: unor grupuri vulnerabile (femeile, minoritățile naționale, persoanele cu dizabilități, romii, homosexualii și bătrânii) nu li se respectă integral drepturile în anumite state membre și nu sunt complet protejate împotriva urii și a discriminării; corupția pune serios în pericol democrația, statul de drept și egalitatea de tratament pentru toți cetățenii; restrângerea spațiului de acțiune pentru societatea civilă contribuie la încălcări ale democrației, statului de drept și drepturilor fundamentale; unele state membre nu respectă programul “Cetățeni, egalitate, drepturi și valori”; Uniunea se află “în fața unei crize a valorilor sale fondatoare, fără precedent, și care se agravează, punându-i în pericol supraviețuirea pe termen lung, “ca proiect democratic pentru pace”; UE este extrem de îngrijorată de ascensiunea și încetățenirea tendințelor autocratice și neliberale, exacerbate și mai mult de pandemia de COVID-19 și de recesiunea economică, precum și de corupție, dezinformare și acapararea statului, în mai multe state membre; din punct de vedere structural, Uniunea nu dispune încă de instrumentele necesare pentru a contracara “încălcările și derapajele din statele membre, în ceea ce privește democrația și drepturile fundamentale; recentele atacuri la adresa statului de drept “au constat mai ales în încercări de a restrânge independența justiției, cu toate că “orice instanță națională este și o instanță europeană”; a slăbit mecanismul de condiționare bugetară propus de Comisia Europeană pentru acordarea de finanțări europene etc.

Având în vedere aceste “îngrijorări”, dar și altele, la fel de “îngrijorătoare”, PE a anexat la “Rezoluție”, care “rezoluționează” praful de pe tobă, (sau poate că suntem noi mai prost îmbrăcați) o “Propunere de acord interinstituțional privind consolidarea valorilor Uniunii”, prin care în conformitate cu celebrul articolul 7 din Tratatul UE, dacă un stat membru încalcă grav și persistent valorile europene, i se pot suspenda drepturile de vot în Consiliul Uniunii.

“Prin urmare - au decis onorabilii -, ar trebui creat un mecanism interinstituțional cuprinzător și bazat pe date concrete, care să respecte principiile subsidiarității și proporționalității, pentru o mai bună coordonare între cele trei instituții”. Acesta ar trebui să funcționeze “transparent, pe baza unor date culese, comparate și analizate obiectiv, potrivit principiului egalității de tratament între toate statele membre”. De asemenea, “este necesar un ciclu anual de monitorizare a valorilor Uniunii pentru o mai bună promovare și respectare a valorilor acesteia și să aibă ca obiectiv principal prevenirea încălcării și a nerespectării valorilor Uniunii. Ciclul anual de monitorizare ar trebui să constea dintr-o etapă pregătitoare, publicarea unui raport anual de monitorizare, cu recomandări specifice, de la țară la țară, și o etapă de acțiuni ulterioare, incluzând punerea în practică a recomandărilor.

În special, cele trei instituții europene citate “se angajează să se bazeze pe constatările rapoartelor anuale de monitorizare atunci când evaluează dacă există un risc clar de încălcare gravă sau dacă s-a produs o încălcare gravă și persistentă a valorilor Uniunii din partea unui stat membru, în contextul articolului 7 din Tratatul UE”.

În fine, ca să nu mai lungim pelteaua, instituțiile respective convin: să promoveze și să consolideze respectarea valorilor Uniunii, să organizeze, prin cooperare loială și reciprocă, un ciclu anual de monitorizare privind valorile europene, să constituie, în acest sens, un grup de lucru interinstituțional permanent, grup care “informează periodic populația cu privire la activitatea sa”. Grupul nu acționează, însă, de capul lui, ci va primi consultanță, de la un alt “grup”, și anume, de la “grupul de experți independenți”, care “identifică, imparțial, principalele evoluții pozitive și negative din fiecare stat membru și contribuie la elaborarea unei metodologii pentru raportul anual”. Toate aceste grupuri - sprijinite de alte grupuri, grupuscule, comitete și comiții -, “întocmesc studii și evaluări relevante”, timp în care reprezentanții UE “au posibilitatea, după ce se coordonează cu grupul de lucru, să facă vizite de informare în statele membre pentru a obține informații și clarificări suplimentare despre situația valorilor Uniunii. După ce termină cu vizitele de-a lungul și de-a latul Europei, Comisia trage concluziile ce se impun și informează grupul de lucru despre progresele realizate pe tot parcursul etapei pregătitoare, după care întocmește Raportul anual final. Acesta “ar trebui să reflecte și evoluțiile pozitive, și evoluțiile negative, în situația valorilor Uniunii în statele membre” și să cuprindă, neapărat, o secțiune privind procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor legate de statul de drept.

Pe concluziile din raportul anual se fundamentează decizia dacă să se activeze procedura prevăzută la articolul 7 din TUE și să se lanseze procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor legate de ocrotirea valorilor Uniunii.

...Mai sunt vreo câteva zeci de pagini căznite din Rezoluția despre “îngrijorări” și despre ce ar trebui să facă și să dreagă “grupul interinstituțional” consiliat de “grupul de experți” și despre mecanismul anual care “ar trebui” să una și alta, dar puterea noastră de sinteză se oprește aici, potrivit zicalei “Îți stă mintea-n loc”.

Per total, ziceam că, în plină pandemie, UE își face de lucru ca să se afle în treabă.

Iată însă o veste care ne scoate din întunericimea gândirii: cel mai influent politician polonez, Jaroslaw Kaczynski (vicepremier și liderul partidului Lege și Justiție PiS), a amenințat marți că Varșovia se va opune planului Uniunii Europene de redresare economică, în cazul în care blocul comunitar nu renunță la încercările de “șantajare” a Poloniei pe tema identității culturale, (potrivit Reuters, citat de agerpres.ro). Întrebat dacă Polonia se va opune bugetului multianual și planului de redresare post-COVID-19, Kaczynski a afirmat: “Va fi un veto. Dacă amenințările și șantajul sunt menținute, atunci noi vom apăra cu fermitate interesul vital al Poloniei. Avem de-a face cu o încercare de sustragere a suveranității noastre, chiar în sfera culturii. Ne vom apăra identitatea. Nu vom permite ca noi înșine să fim terorizați cu bani”, a accentuat liderul PiS.

...Cu siguranță, și România își va apăra “cu fermitate” identitatea și interesul vital, dar numai după ce “autoritățile competente” vor stabili, cu exactitate: totuși, câți trăitori are România ? Dar Bucureștiul? Că, “pă moment”, nu se știe. Noroc că dl Iohannis a zis că o să se intereseze și o să ne spuie... de-în-da-tă. Dacă nu, o să ne numere “grupul interinstituțional” și grupul de experți, că tot sunt puși pe făcut vizite... Dacă, cumva, suntem mai mulți sau mai puțini și se încurcă toată șandramaua mecanismului pentru democrație, stat de drept și valori europene?

P.S. Veste bombă, stimați telespectatori, rămâneți cu noi: UE a semnat un acord de peste 1 miliard de euro pentru Remdesivir, ceea ce va permite celor 27 de state membre și altor 10 țări partenere, inclusiv Marea Britanie, să primească o comandă de până la 500.000 de serii de tratament, în următoarele șase luni. Suma totală va fi de 1,35 miliarde de euro. Convenția stabilită este ca dozele să fie plătite de guvernele din Europa doar atunci când se fac achiziții.

...A, păi ne dă pe banii noștri? De unde credeam că ne dă pe gratis, din fonduri nerambursabile, din grija pentru drepturile omului în pandemie...

Da' dacă nu respectăm “valorile europene”, oare ne mai dă, în caz că rămân două-trei flacoane?

 

 

Lasă un comentariu