NOI TERAPII PENTRU TRATAREA ORBIRII

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Oklahoma, citați de descopera.ro, susțin că au identificat un compus care ar putea sta la baza unor terapii pentru o serie de boli oculare (care includ retinopatia prematură și retinopatia diabetică), dar și pentru tratarea orbirii în cazul copiilor și al adulților.

“Mai multe tulburări oculare apar atunci când vasele de sânge cresc fără control în țesuturi, în special la nivelul retinei, aflată pe partea internă a globului ocular. În aceste forme de retinopatie, o rețea

de vase blochează lumina să ajungă la retină, iar în timp creșterea excesivă cauzează probleme de vedere care pot avansa până la orbirea totală.

Retinopatia în cazul copiilor prematuri este legată de nivelurile ridicate de oxigen din incubatoare, care întrerup dezvoltarea normală a vaselor de sânge în ochi și, adesea, aceste probleme se rezolvă în mod natural. Din nefericire, revenirea la o situație normală a vaselor de sânge nu este posibilă, în cazuri precum cel al bolilor care apar la maturitate, cum ar fi retinopatia diabetică, atunci când deteriorarea vederii poate fi ireversibilă.

În primul studiu, noi am studiat dezvoltarea vaselor de sânge, iar în cel de-al doilea am vrut să înțelegem modul în care funcționează și sunt dispuse vasele de sânge care regresează și dispar în mod natural la șoareci, imediat după naștere.

Astfel, am descoperit că nivelurile unei clase specifice de proteine celulare s-au prăbușit pe măsură ce șoarecii din studiul nostru au experimentat pierderea normală a vaselor de sânge din ochi.

Proteinele celulare ar putea fi importante pentru eliminarea acestor vase într-un model neonatal (un nou mod de abordare a acestor boli), metodele actuale (intervenții chirurgicale invazive sau injecții pe tot parcursul vieții în ochi), împiedicând doar ca boala să avanseze și având adesea complicații grave.

Noi am identificat un compus experimental, care dezactivează aceste proteine, apoi

ne-am testat ipotezele legate de funcționarea lui. Am vrut să păcălim vasele de sânge ale șoarecilor bolnavi să creadă că ar trebui să regreseze și să moară în mod natural...

Important este faptul că eforturile noastre au fost încununate de succes și, în plus, se pare că doar vasele anormale au fost afectate”, explică oamenii de știință americani. (L.P.)

Lasă un comentariu