D'ALE CORONAVIRUSULUI - ÎN UNGARIA SE FABRICĂ REMDESIVIR, ÎN ROMÂNIA “SE POARTĂ DISCUȚII...”

Distribuie pe:

Primii pacienți din Ungaria au primit, luni, doze de Remdesivir fabricat la clinica Universității din Debrețin, a declarat, marți, biroul de presă al instituției. Potrivit comunicatului, medicamentul a fost administrat pacienților infectați cu noul coronavirus, dar care suferă și de anumite boli cronice.

În Ungaria, producția internă de Remdesivir este în plin avânt, grație colaborării cu compania farmaceutică Gedeon Richter.

Richter a produs deja suficiente doze, în faza inițială de studii clinice, pentru a trata aproximativ 250 de pacienți, a declarat, săptămâna trecută, ministrul inovației și tehnologiei, dr. Bódis József.

Până la sfârșitul lunii, medicamentul va fi disponibil în cantități suficiente pentru a trata peste 800 de pacienți, a confirmat un oficial din cadrul ministerului.

Guvernul de la Budapesta a contribuit cu 400 de milioane de forinți (1,1 milioane EUR) la producția de Remdesivir, de către Richter, iar fabricarea în masă a medicamentului antiviral Favipiravir în Ungaria este, de asemenea, în curs, a anunțat ministrul de resort. Acesta a mai precizat că, încă din luna martie, Richter și Universitatea din Debrețin efectuează cercetări în vederea combaterii pandemiei, guvernul ungar alocând trei milioane de euro în acest scop (hunarytoday.hu).

Deși Gedeon Richter are o fabrică de medicamente chiar la Târgu-Mureș, compania a informat (zf.ro) că aceasta nu va putea produce Remdesivir, deoarece fabrica din România nu dispune de o linie de fabricație pentru produse injectabile, spre deosebire de cea din Ungaria, unde a și produs deja primele doze.

În context, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru (citat de dcmedical.ro), confirmă că anul acesta sau anul viitor va fi imposibil ca medicamentul Remdesivir, pentru bolnavii de COVID-19, să poată fi produs în România, deoarece este nevoie de o linie specială de producție, pe care fabricanții români de medicamente nu o au.

Întrebat, joi, la Timișoara, de ce statul român nu a făcut demersuri, la fel ca și cel ungar, să obțină licență pentru producția de Remdesivir, ministrul a răspuns, mioritic, că... s-au purtat discuții:

“Noi avem aceste discuții încă din vară. Avem fabrica de antibiotice la care am avut această discuție. Nu are linie tehnologică și trebuie obținut acel patent, dar linie tehnologică încă nu avem. Ar fi o perioadă destul de lungă să putem produce acest Remdesivir (...)”.

...În speranța că “discuțiile începute în vară” se vor termina în timpul vieții noastre, asimptomaticii și cei “cu forme ușoare” sunt sfătuiți să nu se streseze, să nu intre în panică, să aibă “o dietă echilibrată”, să se îndoape cu vitamine - zinc și seleniu - iar când simt că-i îneacă tusea și se sufocă, să deschidă fereastra, păstrând distanța socială față de pervaz. Dacă nici așa nu le trece, înainte de a-și da ultima suflare, să se spele pe mâini și să se prezinte urgent la spital “pentru a fi evaluați”. Per total, să-și păstreze optimismul... (Adevăru-i că pat mai confortabil decât izoleta, nici că se pomenește. Plus că nici nu scârție când stai întins pe dânsa, și nici nu-ți intră arcurile în coaste. Chiar îți vine s-o înlocuiești cu recamierul din sufragerie, să-ți crească doza de optimism.)

... Așa că, la peste 4.000 de infectări pe zi și perspectiva ca numărul lor să se dubleze, te bântuie un optimism de nedescris.

În concluzie, mai dă-l încolo de Remdesivir, fie la ei, la unguri. Las' că, la noi, merge și cu seleniu, zinc și... optimism.

Vorba lui Voltaire: “Optimismul este nebunia de a insista că totul este bine, când ești nefericit”...

 

Lasă un comentariu