MONICA ANISIE: TREBUIE SĂ NE PREGĂTIM PENTRU A PREDA ONLINE ATÂTA TIMP CÂT E NECESAR

Distribuie pe:

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, luni, referindu-se la posibilitatea ca în acest an școlar cursurile să se desfășoare exclusiv online, că este necesar să fie pregătiți cei implicați în procesul educațional pentru ca predarea online să dureze “atâta timp cât e necesar”.

“Dacă din punct de vedere epidemiologic există vreun risc, acest lucru trebuie să ni-l spună reprezentanții Ministerului Sănătății pentru a nu pune în pericol nici pe elevi, nici pe cadrele didactice. În situația respectivă, trebuie să ne pregătim pentru a preda în sistem online atâta timp cât este necesar. Și în perioada în care am desfășurat cursuri online pe durata stării de urgență am realizat o modificare a programelor tocmai pentru a veni în sprijinul elevilor și cadrelor didactice, deci, dacă există o situație dificilă din punct de vedere epidemiologic și va trebui să trecem cu toții în sistem online, vom lua și astfel de măsuri. (...) Prin metodologia pe care Ministerul Educației a realizat-o am prevăzut și activități de evaluare (...) ba mai mult, Ministerul Educației, încă de la începutul anului școlar, a pus la dispoziția profesorilor repere metodologice pentru fiecare disciplină în parte și pentru fiecare nivel, prin urmare există un suport atât pentru profesori, cât și pentru elevi”, a afirmat Anisie la Realitatea Plus.

Ministrul a menționat că toți elevii din București care au solicitat prin programul “Școala de acasă” dispozitive electronice, au primit echipamente, în acest sens fiind distribuite în capitală 8.057 de tablete.

Pe de altă parte, Monica Anisie a precizat că a solicitat încă de săptămâna trecută o întâlnire la Prefectura București, pentru a se asigura că vor fi luate toate măsurile în așa fel încât în cadrul unităților de învățământ să nu existe probleme în momentul în care rata infectărilor cu noul coronavirus ar fi ajuns la pragul de 3 la mia de locuitori și împreună cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București a fost realizat un plan de măsuri pentru trecerea în sistem online.

“Trebuie să spunem în mod clar ce se întâmplă începând cu data de 20 octombrie cu unitățile de învățământ din municipiul București. Ceea ce s-a întâmplat astăzi este incredibil, la nivelul municipiului București, și mă refer aici la situația creată la nivelul Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență. (...) În toată această perioadă, de la data de 13 octombrie și până duminică, când DSP București a anunțat depășirea acestei rate, am fost într-o comunicare directă cu Inspectoratul Școlar. Am discutat și cu domnul prefect, i-am comunicat care sunt prevederile legale în vigoare și mă așteptam ca astăzi să ia o decizie clară. A existat o hotărâre a comitetului, pe care înțeleg că domnul prefect a revocat-o, între timp, și anume o hotărâre care prevedea faptul că se vor închide creșele, unitățile de învățământ preuniversitar și universitățile. Am atras atenția IȘMB că în cuprinsul acestei hotărâri există niște erori. Creșele și afterschool-urile rămân deschise, vor fi suspendate activitățile didactice în unitățile de învățământ preuniversitar. Pentru universități, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, Senatul universității decide cu privire la suspendarea cursurilor, nu CMBSU”, a explicat ministrul.

 

LA ÎNTÂLNIREA CU REPREZENTANȚII CDR, PREMIERUL A SUBLINIAT POZIȚIA GUVERNULUI DE A MENȚINE COTA UNICĂ DE IMPOZITARE

Premierul Ludovic Orban a subliniat poziția clară a Guvernului de a menține cota unică de impozitare și faptul că nu are în vedere majorări de taxe și nici introducerea de taxe noi, în întâlnirea pe care a avut-o, la Palatul Victoria, cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR).

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Guvernului, propunerea pe care România o va face Comisiei Europene privind Planul național de recuperare și reziliență a fost principala temă de discuție în cadrul consultărilor premierului Ludovic Orban cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României.

“Consultările au avut loc în perspectiva punerii în dezbatere publică, în cursul lunii noiembrie, a propunerii României privind Planul național de recuperare și reziliență, care va fi ulterior transmisă Comisiei Europene. Planul național de recuperare și reziliență, document aflat în lucru la Ministerul Fondurilor Europene, se va baza pe trei piloni: susținerea proiectelor privind

infrastructura de transport, a celor care au ca obiectiv reducerea efectelor schimbărilor climatice și stimularea mediului de afaceri”, se arată în postare.

Sursa citată menționează că o altă temă discutată a vizat regimul fiscal.

“Ludovic Orban a subliniat poziția clară a Guvernului de a menține cota unică de impozitare și faptul că nu are în vedere majorări de taxe și nici introducerea de taxe noi”, se arată în postare.

Totodată, discuțiile au vizat continuarea măsurilor Guvernului pentru păstrarea locurilor de muncă, respectiv “acordarea de zile libere pentru părinții copiilor ale căror cursuri sunt suspendate din cauza epidemiei, prelungirea aplicării programului flexibil de lucru pentru o perioadă de șase luni și acordarea stimulentelor pentru menținerea locurilor de muncă”.

De asemenea, șeful Executivului a subliniat încă o dată deschiderea spre dialog a Guvernului și atitudinea pro-business pentru găsirea de soluții “rapide și eficiente” de susținere a economiei și a angajaților.

 

IOHANNIS: OBIECTIVUL PRINCIPAL AL ROMÂNIEI ESTE IMPLEMENTAREA PROIECTELOR STRATEGICE DE INTERCONECTARE

Președintele Klaus Iohannis a participat, luni, la Summitul Virtual și Forumul Web al Inițiativei celor Trei Mări, organizate în format de videoconferință.

“Inițiativa celor Trei Mări va contribui în perioada post-pandemie la redresarea economică, prin dezvoltarea conectivității între statele din regiunea noastră. De altfel, obiectivul principal al României este implementarea proiectelor strategice de interconectare, un pas important fiind finalizarea primei faze a proiectului de transport gaze naturale - așa numitul proiect BRUA și trecerea la implementarea fazei a doua”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, într-o conferință de presă.

El a precizat că a subliniat în cadrul reuniunii importanța deosebită din punct de vedere economic și strategic a liniei de cale ferată Rail2Sea, care va lega porturile Constanța și Gdansk, precum și a traseului rutier transeuropean Via Carpatia.

“Aceste proiecte strategice pentru noi au nevoie de finanțare substanțială și, de aceea, pe lângă resursele financiare provenite din Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, ar trebui utilizate fonduri guvernamentale, fonduri europene, precum și fondurile anunțate de Statele Unite ale Americii”, a spus Iohannis.

El a apreciat că, în pofida dificultăților generate de pandemia de COVID-19, summitul a fost unul bun, în cadrul căruia au fost consemnate progrese importante, fiind totodată conturate liniile principale de acțiune pentru perioada următoare.

Participanții la reuniunea Inițiativei Celor Trei Mări au adoptat o declarație comună.

 

OBSERVĂM CĂ VALUL DOI AL PANDEMIEI NU VA FI UNUL UȘOR ȘI NU VA FI UNUL CARE VA TRECE RAPID”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a afirmat, cu ocazia unui eveniment de recepție a unor materiale sanitare destinate secțiilor de terapie intensivă, că se poate observa că valul doi al pandemiei de COVID-19 “nu va fi unul ușor și nu va fi unul care va trece rapid”.

“Întotdeauna, în momentele grele, prietenii sunt împreună, iar astăzi vedem o acțiune care arată cât de importantă este solidaritatea și relația între noi și alte țări care vin în sprijinul nostru, și aici vorbesc de Qatar în această situație. Acum aproximativ doi ani noi am semnat un protocol de colaborare și de sprijin reciproc, între noi și protecția civilă qatareză, în mod deosebit pe partea de căutare-salvare. Astăzi este un gest de prietenie, un gest de sprijin într-o situație în care toată lumea se confruntă cu o provocare fără precedent, o provocare în care virusul SARS-COV-2 a pus lumea întreagă la încercare. Sunt victime, sunt țări care se confruntă cu situații dramatice sau care s-au confruntat cu situații dramatice și observăm acum că valul doi nu va fi unul ușor și nu va fi unul care va trece rapid”, a declarat Raed Arafat, la Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI).

Cu privire la materialele sanitare donate, Arafat a spus că sunt echipamente necesare pentru secțiile de terapie intensivă.

“Vorbim în mod deosebit de monitoare de funcții vitale pentru secțiile de terapie intensivă și de injectomate care ne permit să administrăm medicamentele

într-un mod foarte controlat pe o durată continuă la pacienții care se află în stare critică, plus o cantitate de dezinfectanți. (...) Valoarea donației este de aproximativ un sfert de milion de euro”, a precizat șeful DSU.

Potrivit lui Raed Arafat, echipamentele vor fi trimise către Centrul de stocare strategică, de unde pleacă spre spitalele care solicită echipamente pentru terapie intensivă.

Statul Qatar a donat României materiale sanitare ce constau în 25 de monitoare și 75 de injectomate, indispensabile în vederea îngrijirii și monitorizării pacienților aflați în stare gravă, ca urmare a infectării cu noul coronavirus.

 

DEPUTAȚII AU RESPINS OUG DE MODIFICARE A LEGII PRIVIND UNELE MĂSURI PENTRU PROTEJAREA INTERESELOR NAȚIONALE ÎN ECONOMIE

Deputații au aprobat, în plen, proiectul de lege privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 166/2020 pentru modificarea Legii nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică.

S-au înregistrat 152 de voturi “pentru”, 80 de voturi “împotrivă” și 6 abțineri.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr. 173/2020, în vederea înlocuirii sintagmei “participațiile statului” cu expresia “acțiunile deținute de stat” în cuprinsul art. 1 și art. 2 alin.(1), avându-se în vedere dispozițiile Deciziei Curții Constituționale nr. 589 din 14 iulie 2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 710, din 7 august 2020.

Potrivit articolului 1, la care face referire proiectul de lege, “la data intrării în vigoare a prezentei legi se interzice, pentru o perioadă de 2 ani, înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, la bănci, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută”.

Conform articolului 2, alineatul (1), potrivit căruia “se suspendă, pentru o perioadă de 2 ani, orice operațiuni privind înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, precum și la societățile la care statul are calitatea de acționar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi”.

În cadrul dezbaterilor, reprezentanții grupurilor parlamentare PNL, PSD și USR și-au adus de la tribună mai multe acuzații.

PNL se opune respingerii Ordonanței Guvernului nr. 166/2020, a anunțat în plen deputatul Andrei Daniel Gheorghe.

“Noi considerăm că acest act normativ este unul incomplet, interpretabil și generat nu atât din dorința de a proteja și apăra activele pe care statul român le deține la companiile unde este acționar majoritar sau unic acționar, ci de a obține un câștig populist în perspectiva alegerilor din acest an.(...) Paradoxal este că o lege care susține că ar apăra interesele companiilor de stat românești are fix efectul pervers de a genera avantaje neconcurențiale ale unor companii străine sau companii private care sunt competitori ai societăților deținute de statul român la acest moment”, a susținut liberalul.

Deputatul PSD Alfred Simonis a amintit că, în urmă cu câteva luni, Parlamentul adopta o lege prin care “încerca să transmită Guvernului să nu mai vândă în perioadă de criză acțiuni, active ale companiilor statului român”. Legea a fost ulterior atacată la CCR, fiind declarată constituțională, context în care Guvernul a dat o OUG “de suspendare practic a aplicării unor articole din legea respectivă”, a adăugat el.

“Astăzi avem în fața noastră respingerea acelei Ordonanțe, deci întoarcerea la faza inițială a legii, și anume interzicerea vânzării, înstrăinării acțiunilor și activelor companiilor românești. Guvernul Orban, guvernul liberal susținut de USR, a făcut multe nereguli în aceste luni de zile, multe abuzuri, dar poate cel mai perfid plan pe care îl au din prima zi în care s-au instalat la Palatul Victoria a fost acesta, de a vinde companiile românești. Nu avem un plan coerent de vânzare a unor companii care au nevoie de ajutor de stat, de restructurare, de management eficient. Am auzit reprezentanți ai Guvernului, chiar pe premier, că sunt adepții vânzării tuturor companiilor românești, indiferent dacă sunt profitabile sau nu. (...) Nu se vinde în vremuri de criză!”, a susținut Simonis.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, în ședința din 7 octombrie, Camera Deputaților fiind decizională în acest caz.

 

102 COPII AU MURIT ÎN INCENDII DE LOCUINȚĂ ÎN ULTIMII 8 ANI

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) atrage atenția că, în ultimii opt ani, 370 de copii au fost victime ale incendiilor la locuințe, iar 102 dintre aceștia și-au pierdut viața, majoritatea fiind lipsiți de supraveghere din partea adulților la momentul producerii incendiilor.

“Cei mici rămân categoria vulnerabilă, atunci când vorbim despre incendii produse la locuințe sau gospodării! În cele mai multe situații, ei nu pot aprecia pericolele din jur și le lipsește puterea de a se salva din calea focului! În ultimii opt ani, 370 de copii au fost victime ale incendiilor la locuințe, dintre care 102 au decedat și 268 au fost răniți. Din totalul celor care și-au pierdut viața, aproximativ 69% provin din mediul rural, iar 31% din mediul urban”, informează un comunicat al IGSU transmis, marți, AGERPRES.

Pompierii precizează că 75% dintre copiii decedați au fost lipsiți de supravegherea adulților la momentul producerii incendiilor, iar acest aspect trebuie să tragă un semnal de alarmă în rândul celor care îi au în grijă pe cei mici, să îndemne la responsabilitate.

Exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor electrice sau a mijloacelor de încălzire sunt principalele cauze care, an de an, curmă vieți în rândul celor mici.

Cele mai multe victime în rândul copiilor (decedați, răniți) înregistrate în urma incendiilor au fost identificate în București - Ilfov și în județele Bacău, Hunedoara, Maramureș, Iași și Mureș.

Analiza prezentată s-a realizat în baza datelor centralizate la nivel național de către IGSU, ca urmare a misiunilor de stingere la locuințe derulate de inspectoratele județene pentru situații de urgență, în perioada 01.01.2012 - 31.07.2020, iar studiul a urmărit incidența situațiilor de urgență în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 0 și 14 ani.

Datele statistice arată că cele mai multe decese în rândul copiilor s-au înregistrat în perioada sezonului rece (1 noiembrie - 31 martie), ianuarie fiind luna în care se produc peste un sfert dintre incidentele soldate cu pierderi de vieți.

Necesitatea utilizării diferitelor instalații sau a mijloacelor de încălzire în această perioadă, precum și supravegherea superficială ori nesupravegherea copiilor au determinat accesul acestora la diverse aparate sau mijloace de încălzire, ceea ce a condus în multe situații la evenimente tragice, soldate cu rănirea sau decesul minorilor.

“Pentru reducerea numărului victimelor în rândul copiilor, încă din anul 2012, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a demarat campanii ample de informare preventivă cu impact la nivel național și cu adresabilitate directă asupra principalelor cauze ale incendiilor produse la locuințe (FOC - Flăcările Omoară Copii și proiectele aferente campaniei RISC care au vizat improvizațiile la instalațiile electrice și de gaze naturale, curățarea coșurilor de fum și suprasolicitarea instalației electrice)”, arată sursa citată.

 

Lasă un comentariu