„INFODEMIA" MITURI DEMONTATE PRIVIND PURTAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE ÎN TIMPUL PANDEMIEI

Distribuie pe:

Purtarea măștilor de față, combinată cu alte măsuri preventive, precum spălarea frecventă a mâinilor și păstrarea distanței fizice, poate ajuta la încetinirea răspândirii virusului COVID-19. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA recomandă tuturor celor cu vârsta peste 2 ani să poarte mască de protecție atunci când se află în spații publice. Cu toate acestea, există încă multe controverse pe acest subiect, iar dezinformarea continuă să se răspândească în mediul online.

Iată 4 mituri demontate:

1. Nu sunt bolnav, așa că nu trebuie să port mască

Purtarea măștii contribuie la scăderea răspândirii virusului răspunzător pentru COVID-19. Cercetările demonstrează clar faptul că un număr semnificativ de persoane cu COVID-19 nu au simptome. Acești oameni nu știu că transmit virusul altora, atunci când vorbesc, strănută, tușesc sau ridică vocea (de exemplu, cântând sau strigând). Purtarea măștii ajută la reducerea transmiterii picăturilor respiratorii către alte persoane din jur. Trebuie să purtați masca pentru a-i proteja pe ceilalți, iar aceștia trebuie s-o poarte pentru a vă proteja pe dvs.

2. Purtarea măștii nu mă protejează împotriva COVID-19

Masca este purtată pentru a contribui la protejarea celorlalți, în cazul în care aveți virusul. Țările care au insistat pentru măști, teste, izolare și distanțare fizică la începutul pandemiei par să fi avut un anumit succes, încetinind răspândirea bolii. Bunul simț sugerează, de asemenea, că o oarecare protecție este mai bună decât niciun fel de protecție.

Măștile reduc numărul de picături respiratorii pe care o persoană le eliberează în aer atunci când vorbește, strănută sau tușește. Numărul total de picături eliberate în aer este considerabil mai mic atunci când mai mulți oameni poartă măști, iar acest lucru reduce riscul de a fi expus la COVID-19.

3. Purtarea măștii crește cantitatea de dioxid de carbon pe care o respir și mă va îmbolnăvi

De mulți ani, furnizorii de servicii medicale poartă măști, perioade lungi de timp, fără a raporta reacții adverse. CDC recomandă purtarea măștii în spațiul public, iar această opțiune este foarte „respirabilă". Nu prezintă risc de hipoxie, adică un nivel mai scăzut de oxigen, la adulții sănătoși. Dioxidul de carbon se va difuza ușor prin mască, în timp ce respirați.

Dacă vă simțiți inconfortabil cu masca pe față, încercați să respirați pe nas, fapt ce va reduce nivelul de umiditate din interiorul măștii.

4. Dacă port mască, nu trebuie să păstrez distanța fizică

Purtarea măștii este doar un pas în încetinirea răspândirii COVID-19. Pe lângă aceasta, toată lumea ar trebui să urmeze comportamentele recomandate: păstrați distanța fizică, spălați-vă des pe mâini, rămâneți acasă dacă nu vă simțiți bine, faceți un test dacă aveți simptome de COVID-19, autoizolați-vă la domiciliu dacă ați stat în apropierea cuiva bolnav sau testat pozitiv.

Boala Coronavirus (COVID-19) este prima pandemie din istorie în care tehnologia și rețelele sociale sunt utilizate la scară largă pentru a-i menține pe oameni în siguranță, informați, productivi și interconectați. În același timp, această tehnologie permite și amplifică o „infodemie" care subminează și pune în pericol măsurile de control al pandemiei.

„Infodemia" este o supraabundență de informații, atât online, cât și offline. Include încercări deliberate de diseminare a informațiilor greșite. Este dăunătoare sănătății fizice și mintale a oamenilor; amplifică stigmatizarea; duce la nerespectarea măsurilor de sănătate publică, reducând astfel eficacitatea acestora și punând în pericol capacitatea țărilor de a opri pandemia.

Dezinformarea costă vieți. Fără încrederea adecvată și informațiile corecte, testele de diagnostic rămân neutilizate, campaniile de imunizare (sau campaniile de promovare a vaccinurilor eficiente) nu își vor îndeplini obiectivele, iar virusul va continua să prospere.

Mai mult, dezinformarea polarizează dezbaterea publică privind subiecte legate de COVID-19: amplificarea discursului urii; sporirea riscului de conflict, violență, încălcarea drepturilor omului și a coeziunii sociale.

(surse - mayoclinichealthsystem.org, who.int/news-room)

Lasă un comentariu