OALA ARANJAMENTELOR DE PARTID, ÎN PLINĂ FIERBERE

Distribuie pe:

În această perioadă, partidele, îndeosebi cele cu șanse de a intra în noul Parlament al României, sunt în plină fierbere. Staff-urile acestora fac selecția celor care vor candida pentru un loc în Senat sau Camera Deputaților. Care sunt criteriile care stau la baza acestei selecții? Declarativ, se spune, ca de obicei, cele valorice. În realitate domină, ca și până acum, principiul clientelar și cel al paternalismului în formă diversificată. Cea mai elocventă dovadă pe care o avem până în prezent este cea a președintelui PMP, Traian Băsescu, care și-a nominalizat deja fiica sa, Elena, drept cap de listă la senat din partea județului Constanța. Recent am aflat că și Vasile Gliga, mai marele PSD Mureș, i-a luat exemplul, punându-și fata, pe Dumitrița, cap de listă din partea județului Mureș, pentru Senat. Evident, exemplele nu se opresc aici. Asemenea modalități de selecție se întâlnesc la toate partidele, mai ales la PSD, PNL și UDMR. Practic vorbind, normal ar fi ca cei în drept să-și selecteze oamenii pentru a forma o echipă sudată, problema este însă scopul căruia îi este subordonat acest demers.

În acest sens avem tristul exemplu al alegerilor parlamentare din 2016, când PSD, în frunte cu Liviu Dragnea la timona partidului, a pus la punct un program de guvernare impecabil, prin care românii erau asigurați că în următorii patru ani, adică, aceștia pe care-i traversăm, în România va curge lapte și miere, că țara va face progrese majore pe calea prosperității și a dezvoltării etc., etc.

Într-adevăr, această propagandă deșănțată a dat rezultatele electorale scontate. PSD a reușit să obțină o majoritate covârșitoare în ambele camere ale Parlamentului. Programul s-a dovedit ulterior mincinos și înșelător, iar țara a fost întoarsă cu susul în jos fără nicio noimă. Aceasta, pentru că în spatele lui se ascundeau interese meschine, personale și de grup, dintre care subordonarea justiției cea mai elocventă, parlamentul aservit fiind tocmai acea instituție supremă în stat cu care liderul suprem opera în propriul lui interes. În consecință, cei patru ani din 2016 încoace au constituit o perioadă de mari frământări politice și sociale în urma cărora țara a pierdut, a regresat pe plan intern, intrând în izolare pe plan extern. Românii au fost obligați să asiste la manifestări de stradă fără precedent, la repetate și penibile dărâmări de guvern, de prim-miniștri din cadrul aceluiași partid, făptuitorii acestui gest dovedindu-se nu numai antiromâni, dar și antieuropeni, anti NATO, și antiamericani.

Lucruri prea bune nu putem vorbi nici despre ceilalți parlamentari, fie afiliați sau din opoziție, pentru că nici ei „nu s-au dat de ceasul morții" pentru oprirea acestei cavalcade. După preluarea puterii, în noiembrie anul trecut, nici PNL și USR n-au făcut tot ce se putea pentru îndreptarea multor inechități. Din contră, se pare că, în cele din urmă, au căzut la pace cu PSD pentru a nu schimba legea electorală, deși au existat promisiuni ferme inclusiv din partea președintelui țării în acest sens. Neacceptarea alegerilor de primari în două tururi de scrutin, așa cum o cer legile de bază ale democrației, a avut urmări extrem de nocive la scrutinul de luna trecută, din 27 noiembrie, care a favorizat abuzuri majore în selectarea candidaților pe postul de primar. O adevărată mascaradă de servire a primului sosit, indiferent de voturile adunate în propria lui tolbă. Acest mod pe repede înainte, de alegerea primarilor, indiferent de voturi a dus la vicierea gravă a selecției, cu implicații nefaste în viața comunităților din întreaga țară, cel puțin pentru următorii patru ani.

Referindu-ne la implicațiile acestui mod de abordare a alegerilor locale în județul Mureș, aici putem vorbi despre o adevărată catastrofă. Neapreciindu-i drept niște retardați pe liderii locali ai partidelor românești, bănuim că doar cu aprobare de la centru aceștia și-au asumat „sinucigașul rol", jucând de o manieră inadmisibilă cartea alegerilor, îndeosebi în cazul municipiului Târgu-Mureș, dar și al județului, ceea ce a dus la pierderea în lanț și rușinoasă a alegerilor locale și județene, faptul însemnând o gravă umilire a propriilor votanți. Datorită atitudinii lor, de trădare a interesului național, un județ cheie, în geografia politică și strategică a țării, cu o populație românească de 63 la sută și cu un oraș reședință de județ în care ponderea maghiarilor este de sub 50 la sută, mai precis, 46 la sută, funcțiile cheie, de președinte al consiliului județean și de primar al Târgu-Mureșului au fost pur și simplu puse pe tavă UDMR, la care se adaugă o precară reprezentare românească în consiliile local și județean (consilierul și partidul), transformându-i pe aceștia în niște simpli figuranți din punct de vedere al capacității de influențare. Faptul acesta l-a făcut pe noul președinte al consiliului județean, același, de fapt, să declare cu îndreptită mândrie la aflarea rezultatelor: „UDMR a reușit să-și întărească poziția conducătoare în acest județ". Aceasta ca și când, până acum n-ar fi fost destul de puternică.

Dacă lucrurile stau așa, alegătorii români, atât de umiliți, se întreabă, și pe bună dreptate, ce mai căutați în fruntea acestor partide, puse să facă jocul unui partid etnic, antiromânesc, care de fapt nici nu este partid? Oare noi, românii, nu mai suntem capabili să ne conducem propriul județ sau municipiul reședință, pe care de altfel l-am avut în mână?

Sub aceste auspicii se desfășoară preliminariile alegerilor parlamentare care vor avea loc, sperăm, peste mai puțin pe două luni, pentru a putea scăpa măcar de unul din coșmarele ce ne bântuie la această oră. Cu un parlament obidient, aservit unor interese meschine și care a făcut mai mult rău decât bine românilor nu se poate merge mai departe. Sperăm ca cei care au contribuit la acest dezastru electoral de la locale vor avea decența să facă pasul înapoi.

Și pentru a ne lămuri cum stăm cu demagogia dusă la extreme, foarte la modă și pe meleagurile noastre mureșene, în final vă redăm textual Comunicatul remis redacției noastre, cu patru ani în urmă, mai precis la 21 iunie 2016, semnat de către cei doi lideri județeni ai PSD și UDMR, respectiv Vasile Gliga și Brassai Zsombor, pentru a ne asigura de colaborarea lor fructuoasă. Iată textul integral: „PSD Mureș și UDMR Mureș au stabilit astăzi (luni, 20 iunie), de comun acord să colaboreze pentru următorii patru ani în cadrul Consiliului Județean Mureș. Astfel, PSD Mureș va susține candidatul UDMR pentru președinția Consiliului județean, iar cei doi vicepreședinți vor fi aleși din cadrul consilierilor PSD.

Cele două formațiuni vor colabora pentru o dezvoltare reală a județului Mureș, vor lupta pentru atragerea de fonduri guvernamentale și europene, iar președintele și cei doi vicepreședinți vor avea în permanență ușile deschise pentru aleșii locali și pentru toți cetățenii județului.

Scopul acestei colaborări este ca până în 2020, județul Mureș să devină unul din cele mai dezvoltate județe din România și să recupereze distanța pierdută prin stagnarea proiectelor de dezvoltare din ultimii 4 ani (2012-2016)". Frumos spus, nu? Câtă demagogie, ce bătaie de joc! Vedeți de ce țara noastră merge tot ca racul?

 

 

Lasă un comentariu