DUMINICĂ, 6 DECEMBRIE, SFÂNTUL IERARH NICOLAE

Distribuie pe:

Sfântul Ierarh Nicolae (Numele său înseamnă “biruitor de popor”), Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, s-a născut în 270, în orașul Patara din Lichia (Licia), Asia Mică, într-o familie de creștini bogați. Părinții săi, Teofan și Nona, l-au crescut în duhul învățăturii și al evlaviei creștine. După moartea lor, hirotonit preot, și-a împărțit averea săracilor și s-a retras la mănăstire. Întâmplându-se, în vremea aceea, să moară episcopul Mirei, clerul și credincioșii și-au îndreptat gândurile către Dumnezeu, rugându-L să le lumineze mințile spre a-și alege un vrednic păstor. S-a luat hotărârea ca, în ziua rânduită, să fie ales cel care va intra primul în Biserică să se roage. și a fost voia lui Dumnezeu ca acel prim închinător să fie Nicolae. Cu toate că el arătase alegătorilor săi că nu se socotește vrednic pentru această slujbă, a fost așezat pe scaunul de întâistătător al Bisericii din orașul Mira Lichiei. Fiind cu frica lui Dumnezeu, cinstind creștinătatea și propovăduind cu îndrăzneală și cu glas slobod dreapta credință, a fost prins de mai marii Lichiei și întemnițat, din ordinul împăratului Dioclețian. Eliberat prin Edictul de la Milan (313), dat de Constantin cel Mare, se întoarce la slujba sa, călăuzind poporul Mirei până la adânci bătrâneți. Ca arhipăstor al credincioșilor din Mira, Sfântul Ierarh Nicolae și-a închinat viața pentru binele credincioșilor, fiind un adevărat mângâietor al săracilor, părinte al orfanilor și apărător al văduvelor.

Mutându-se către Domnul, nu a uitat nici după moarte turma sa, dând cu îndestulare ale sale faceri de bine celor lipsiți, și izbăvindu-i de tot felul de nevoi și de primejdii. Pănă și astăzi, prin mijlocirealui, cei ce-l roagă cu adevărat și neîndoită credință, dobândesc nu doar binefaceri, ci și minuni.

Din anul 1087, moaștele Sfântului Nicolae se află la Biserica Sfântul ștefan, din Bari, în sudul Italiei.

În secolul al XIX-lea, mâna sa dreaptă a fost adusă la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București, unde se află și astăzi.

Sfântul Nicolae rămâne, pentru toți, un model de stăruință în credință, în iubire față de Dumnezeu și de semeni, mai ales față de cei în suferință, și de copii.

 

Lasă un comentariu