CEI MAI FERICIȚI ORĂȘENI DIN ROMÂNIA!

Distribuie pe:

Dintr-un studiu recent al Băncii Mondiale, citat de HotNews.ro, privind gradul de mulțumire al persoanele care locuiesc în 41 de localități din mediul urban din România, reiese că 66% dintre acestea se declară mulțumite sau foarte mulțumite de situația financiară a gospodăriei în care trăiesc.

În orașele cu dimensiuni demografice medii (30.000 - 300.000 de locuitori), ponderea celor mulțumiți este de aproximativ 74%, însă cinci municipii înregistrează valori de mulțumire de peste 80% (Suceava, Sighișoara, Cluj-Napoca, Craiova și Slatina).

La polul opus, trei orașe au înregistrat valori sub 30% (Caransebeș, Eforie și Mihăilești), cele mai scăzute valori de mulțumire față de situația financiară a gospodăriei fiind înregistrate în Sud-Est (54%) și Vest (54%).

Printre alte constatări, se află și aceea că tinerii cu vârsta sub 35 de ani tind să fie mai mulțumiți (72% în medie), iar persoanele de peste 65 de ani, mai nemulțumite (57% în medie).

Nivelul de satisfacție se corelează direct cu nivelul de educație, de la 51% mulțumire în rândul persoanelor cu studii inferioare, la 78% mulțumire în rândul celor cu studii universitare.

Ponderi ale satisfacției de peste 80% au fost înregistrate în rândul patronilor (82%) și angajaților din sistemul public (81%), iar procente semnificativ mai scăzute înregistrează persoanele inactive (52%) și șomerii (54%).

În rândul celor cu venituri individuale de peste 5.000 de lei pe lună, 87% se declară mulțumiți, valori ale satisfacției ridicate înregistrându-se și din partea tinerilor (18-24 ani), cu studii superioare, angajați în sistemul public, cu venituri individuale de peste 4.000 lei lunar. Gradul de mulțumire în rândul celor cu venituri de sub 2.000 lei lunar este de doar 63%.

Cum este și firesc, în rândul gospodăriilor formate dintr-un părinte singur, cu unul sau mai mulți copii care locuiesc în aceeași casă, nivelul de mulțumire este semnificativ mai mic (61%), iar în rândul cuplurilor căsătorite care locuiesc cu cel puțin unul dintre părinți, de 63%.

Lasă un comentariu