RĂMÂNEM UNICI, NU „COPIEM" TRĂSĂTURILE PARTENERULUI DE VIAȚĂ!

Distribuie pe:

Un experiment psihologic desfășurat în anul 1987 de către oamenii de știință americani a concluzionat că oamenii implicați în relații de lungă durată încep să semene unii cu alții, acesta fiind rezultatul conviețuirii îndelungate.

Zeci de ani, rezultatele studiului au fost luate ca atare, devenind tot mai populare în literatura psihologică și în cultura de zi cu zi. Însă, potrivit unei noi analize desfășurate recent de cercetătorii de la Universitatea Stanford, fenomenul nu a fost dovedit științific.

„În timp ce studiul din 1987 a analizat fotografiile a doar 12 cupluri din momentul căsătoriei până la 25 de ani mai târziu, cercetarea noastră a strâns ima-ginile a 517 cupluri căsătorite, din surse publice din mediul online, comparând astfel fețele lor la scurt timp după căsătorie cu fotogra-fiile făcute între 20 și 69 de ani mai târziu.

În cele din urmă, nu am găsit nicio dovadă care să sugereze că oamenii încep să semene între ei pe măsură ce anii trec, fiind chiar și noi surprinși de acest rezultat.

Atunci când am început acest proiect, eram convinși că vom găsi cu ușurință dovezi pentru convergența trăsăturilor faciale. Cu toate acestea, deși echipa noastră nu a găsit dovezi care să sugereze că în timp cuplurile seamănă între ele, rezultatele au confirmat că oamenii par să își aleagă parteneri pe viață care seamănă cu ei, cel puțin în cazul altor fețe alese în mod aleatoriu.

Și totuși, în concordanță cu studiile anterioare, noi am descoperit dovezi ale homogamiei, adică tendința cuplurilor de a avea fețe similare", explică oamenii de știință americani, citați de descopera.ro.

 

Lasă un comentariu