CUNOAȘTEREA, AJUTORUL ȘI... POETUL

Distribuie pe:

1. „Poetic vorbind, cred că oamenii locuiesc în palma întinsă de Dumnezeu și mai cred că sfântul se roagă prin rugăciunea lui, iar păcătosul prin păcatul său. În acest sens, viața noastră este liturgică".

Horia-Roman Patapievici (1957-) scriitor, fizician, filosof și eseist român contemporan. A absolvit Universitatea din București, Facultatea de Fizică în 1981, obținând ulterior masteratul cu un studiu despre lasere. A fost arestat o zi în timpul revoluției române din 1989. A scris un manifest numit „În preajma ștreangului" (istoria unei nopți), referitor la acea zi. A beneficiat de câteva burse în Franța și Germania. A fost producător TV a două spectacole pentru TV Cultural. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Membru fondator al Grupului de cercetare Fundamentele Modernității Europene, Membru de onoare al Institutului Ludvig Von Mises, președintele Institutului Cultural Român.

Autor de maxime:

„Îmi iubesc prietenii și prețuiesc prietenia. Dar mai mult iubesc lumina de la îngeri".

„Urăsc chipul pe care l-a luat Satana în lumea noastră - colectivismul".

„Să fim moderni, dar nihil sine Deo" („Nimic fără Dumnezeu").

***

• „Dumnezeu întinde o mână de ajutor celui care se străduie din greu a-L găsi".

Aeschylus (525-456 î.Hr), a fost un dramaturg grec antic, considerat părintele tragediei clasice. A participat la bătălia de la Marathon, împotriva perșilor, unde a dat dovadă de curaj și devotament. El a considerat drama un instrument de propagandă națională prin care dorea să trezească în sufletele spectatorilor dragostea de patrie, cultul virtuții, supunerea față de zei. A scris peste 90 de piese de teatru. Spre sfârșitul vieții a suferit o deziluzie totală prin înfrângerea perșilor de o armată modestă grecească, dar și de faptul că se considera pe sine un zeu, refuzând dreptul la existență ai celor care nu sunt aidoma lui.

***

• „Realizarea sinelui înseamnă să cunoști - cu trupul, mintea și sufletul tău - că acum ești în Împărăția lui Dumnezeu, că nu trebuie să te rogi pentru ca aceasta să vină la tine, că omniprezența lui Dumnezeu este și omniprezența ta, iar tot ce trebuie să faci este să-ți îmbunătățești propria cunoaștere".

Paramhamsa Yogananda (1893-1952), scriitor, a fost primul maestru spiritual, originar din India, care și-a stabilit domiciliul permanent în Occident. A ținut sute de prelegeri în fața a mii de oameni în „campania sa spirituală"... Înaintea acestei campanii a primit un sfat de la mentorul său spiritual: „Occidentul este avansat în realizări materiale, dar lipsit de înțelegere spirituală. Este voia lui Dumnezeu, ca tu să joci un rol important în a învăța omenirea valoarea echilibrării vieții materiale și a celei lăuntrice, materiale". Impactul lui asupra culturii vestice a fost cu adevărat impresionant. Dar moștenirea sa spirituală durabilă a fost și mai mare. Cartea sa „Autobiografia unui yoghin", publicată prima dată în 1946, a declanșat în occident o adevărată revoluție spirituală. Tradusă în mai mult de 12 limbi, a rămas până azi un best-seller al scrierilor spirituale clasice.

P.S. T.V. TRINITAS-2014 „Sfântul Ștefan cel Mare și Sfântul Constantin Brâncoveanu, oameni fiind, nu au fost lipsiți de păcate. Important este în viață să știi să te comporți în așa fel încât sfârșitul vieții să fie unul demn și exemplu de urmat pentru posteritate, ceea ce la acești mari înaintași este evident. Ecoul vieții lor vorbește de la sine". „Sfântul Ștefan cel Mare nu cerșea intrarea în Europa... El însuși era Europa". „Sfântul Constantin Brâncoveanu nu și-a trădat credința ortodoxă, neamul românesc și pe Dumnezeu... în el «musteau» toate acestea".

 

Lasă un comentariu