EMISIUNE NUMISMATICĂ: 200 DE ANI DE LA NAȘTEREA LUI ALEXANDRU IOAN CUZA

Distribuie pe:

Banca Națională a României (BNR) a lansat în circuitul numismatic, începând cu data de 19 octombrie 2020, o monedă din aur și o monedă din argint cu tema 200 de ani de la nașterea lui Alexandru Ioan Cuza.

Aversul monedei din aur redă imaginea Palatului „Alexandru Ioan Cuza" de la Ruginoasa, inscripția în arc de cerc „ROMANIA", valoarea nominală „500 LEI", stema României și anul de emisiune „2020". La fel arată și aversul monedei din argint, cu excepția valorii nominale, care este „10 LEI".

Reversul este comun ambelor monede și redă portretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, inscripțiile în arc de cerc „ALEXANDRU IOAN CUZA" și anii între care a trăit „1820 - 1873".

Potrivit BNR, monedele din aur și monedele din argint vor fi ambalate separat, în capsule de metacrilat transparent, și vor fi însoțite de broșuri de prezentare redactate în limbile română, engleză și franceză. Acestea includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 de piese, iar pentru moneda din argint de 5.000 de piese, prețurile de vânzare (exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare) sunt de 10.400 lei (pentru moneda din aur) și 365 lei (pentru moneda din argint), iar lansarea în circuitul numismatic se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.

Mai multe informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul www.bnr.ro, secțiunea Numismatică. (L.P.)

Lasă un comentariu