LUNI, 26 OCTOMBRIE, SFÂNTUL MARE MUCENIC DIMITRIE, IZVORÂTORUL DE MIR

Distribuie pe:

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, fiul prefectului cetății Tesalonic, a trăit în vremea împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu (284 - 311). A fost botezat în mare taină de părinții săi, de teama cruntelor prigoane asupra creștinilor. Dimitrie a cunoscut adevărul din cuvintele părinților săi, care l-au învățat - în cămara ascunsă a palatului lor - toate tainele sfintei credințe, precum și milostenia către cei săraci. La moartea părintelui său, pentru calitățile sale morale și intelectuale, este numit în aceeași funcție, fiind primit cu mare cinste de cetățeni.

Pentru că a refuzat să participe la ceremoniile păgâne închinate victoriei împăratului într-un război cu sciții, Dimitrie a fost închis, până la încheierea lor. De acolo a dat binecuvântarea sa lui Nestor, un tânăr creștin, pentru a-l răpune pe Lie, luptător vestit, puternic și înfricoșător, vandal de neam, care ucidea vitejii aruncându-i în sulițe.

Împăratul, întristat de moartea lui Lie, a poruncit ca Dimitrie să fie străpuns cu sulița, Sfântul dându-și astfel sufletul în mâinile Domnului. Tot atunci, din porunca împăratului, s-a tăiat și capul Sfântului Nestor.

Sfântul Dimitrie este patronul orașului Craiova și al Catedralei mitropolitane, a numeroase biserici, așezăminte de binefacere și chiar orașe îi poartă numele.

Lasă un comentariu