CONVORBIRI LA „CUVÂNTUL LIBER" „PROIECTUL MEU DE SUFLET CONSTĂ ÎN ÎNFIINȚAREA UNEI SECȚII DE MEDICINĂ GENERALĂ"

Distribuie pe:

Interlocutor: VALER BOTEZAN - primarul orașului Sărmașu

Este remarcabil să constați cum, într-o Românie aflată atât în plină penurie de vizionari politici, cât și de caractere, că în peisajul public își face apariția câte o personalitate carismatică, precum primarul ales al sărmășenilor - VALER BOTEZAN, capabil să capaciteze, în efortul de a încerca „schimbarea la față" a unei comunități umane, energii novatoare. Nu știu cât de relevantă ar fi insistența pe detaliile sale biografice, dar cu siguranță este foarte important, dincolo de experiența sa de economist (între anii 1998-2000 a fost inspector în controlul activității interne la Direcția Generală a Finanțelor Publice, apoi auditor și contabil la Primăria Sărmașu, între anii 2000 - 2003, iar în prezent este degrevat din funcția de contabil la SNGN ROMGAZ S.A. - Înmagazinare Gaze Sărmășel și de consilier la Primăria locală), modul în care edilul Valer Botezan, familist și credincios (ortodox), înțelege să fie un primar care să nu lase impresia cetățenilor că le este stăpân, ci slujbaș.

- Cum vă explicați, domnule primar, fenomenul" conform căruia, în amiaza zilei alegerilor locale, Sărmașu avea cea mai bună prezență la vot din județ?

- Cred că, în ochii sărmășenilor, a contat foarte mult programul campaniei mele electorale, grefate pe gestiunea deficitară (de două decenii!) a contracandidatului meu (fostul primar liberal, Ioan Mocean). Pur și simplu am mers din casă în casă, cam la 95% din gospodării, având astfel prilejul să fiu primit, cu drag și căldură, de concitadini, care mi-au cerut, pe fondul nemulțumirilor legate de fluxul sporadic al apei și al defectuoasei canalizări, ca Sărmașul să revină la statutul de comună și să înființez o unitate medicală în locul Spitalului închis în 2011. M-a impresionat, motiv pentru care vreau să mulțumesc, bucuria de pe fața oamenilor întâlniți în ziua votării.

- Veți da curs propunerilor?

- Da. Pentru revenirea la statutul de comună, voi propune organizarea unui Referendum local. Dacă rezultatul acestuia va fi favorabil, va scădea povara fiscală de pe    „umerii" cetățenilor și investitorii vor putea atrage mai ușor fonduri europene. Referitor la invocata unitate medicală, ca urmare a unor consultări cu specialiști locali din domeniul sănătății, voi face demersurile necesare pentru înființarea unei Secții de Medicină Generală, care să funcționeze în subordinea Spitalului Clinic Județean Mureș sau a Spitalului din Luduș.

- Sunteți independent politic. Credeți că aceasta va fi un impediment în relația dumneavoastră cu autoritățile (Prefectură, Consiliul Județean etc.)?

- Nu, nu cred. Nu văd de ce s-ar pune eventuale piedici, dacă inițiativele noastre sunt în sprijinul cetățenilor. A fost în țara noastră o practică politică negativă, când interesele de partid prevalau          asupra interesului cetățenesc, dar trebuie să se termine cu o astfel de viziune. Sunt convins că vom conlucra eficient pentru realizarea marilor proiecte de infrastructură. Rațiunea sprijinirii cetățeanului impune necesitatea eliminării lacunelor legislative, a birocrației, cât și defectuoasa aplicare a legilor. Îi asigur pe reprezentanții autorității centrale și pe sărmășeni că, în calitatea mea de primar, voi fi garantul respectării legii în teritoriu și tot timpul voi folosi legea în sprijinul cetățeanului și nu împotriva lui.

- Vă așteptați ca partidul de opoziție, P.N.L., să formeze o majoritate în Consiliul Local cu care v-ar putea contracara inițiativele?

- Repet: cetățenii sunt pe primul loc, nu partidele politice. Nu îmi este teamă de formarea unei majorități adverse, am încredere că ,,Alianța pentru Sărmașu" (P.S.D., A.L.D.E.), Pro România și PMP au înțeles corect mesajul cetățenilor și nu cred că aceștia ar înșela așteptările celor 1.734 de oameni care m-au ales ca primar. La fel, mă aștept și de la U.D.M.R. (în campanie, am promis comunității maghiare postul de viceprimar) - cred în dezideratul armoniei româno-maghiare.

- Mi-ați spus că o parte din proiectele dumneavoastră au venit din partea cetățenilor. Aveți, însă, un proiect de suflet?

- Da. Mi-aș dori ca, în clădirea vechiului nostru spital, să reușim înființarea unei Secții de Medicină Generală. Finanțarea, în tratarea pacienților, ar veni prin intermediul Casei de Sănătate și, astfel, sărmășenii nu ar mai fi nevoiți să parcurgă zeci de kilometri pentru a-și rezolva problemele de sănătate.

- V-ar tenta să deveniți membru într-un partid?

- Nu. Dacă aș face-o, aș pierde încrederea cetățenilor care m-au votat ca independent. Voi sprijini, însă, orice partid care colaborează constructiv pentru punerea în aplicare a proiectelor de dezvoltare durabilă a localității noastre.

- Specialiștii afirmă că, în preconizata Noua Ordine Mondială, ne vom confrunta și cu o criză energetică. În proiect, aveți o propunere: iluminatul public...

- Avem ca model alte localități, deci nu Sărmașu este pionier în acest sens. Mă gândesc la o Stație de Biogaz, finanțată din fonduri europene, după exemplul celei din Seini (din județul Maramureș), ar produce, astfel, trei milioane de kilowați/an. Producerea biogazului antrenează o turbină care poate produce curent electric, arhisuficient pentru consumul instituțiilor publice și școli, iar, în plus, vom introduce iluminatul public cu lămpi LED (alimentate cu panouri solare). Acestea ar degreva procente semnificative de bani, din bugetul local, redirecționate acolo unde este nevoie.

- Nihil Sine Deo" (Nimic fără Dumnezeu)! Ce rol are credința în viața dumneavoastră?

- Sunt un om credincios. De multe ori în viața mea am simțit - chiar dacă uneori am înțeles mai târziu - cum Dumnezeu, pentru rugăciunile bunicilor și părinților, m-a sprijinit și m-a întărit. Dumnezeu a lucrat, ca și acum de altfel, în favoarea mea (în campania electorală mulți oameni mi-au spus că se roagă        

pentru mine). Dacă aș fi câștigat la alegerile precedente, lucrările superficial făcute (canalizarea, alimentarea cu apă etc.) prindeau momentul de acum al ineficienței și mi-ar fi fost reproșate, chiar dacă responsabilitatea directă nu îmi aparținea.

- Sunt șanse ca tinerii sărmășeni să revină acasă, cu perspectiva unui loc de muncă?

- Voi acorda facilități tuturor investitorilor interesați să fructifice și să revitalizeze economic potențialul Sărmașului. Deja, în momentul în care vă vorbesc, cel puțin două firme și-au manifestat interesul de a investi în zona noastră. Așteptăm și alte oferte.

- Creionați, în câteva cuvinte, ce proiecte mai aveți în vedere.

- Ne propunem să acordăm prioritate unor proiecte cum ar fi: digitalizarea activităților din primărie, acordarea, conform legii, de terenuri tinerilor pentru construcția de case, întabularea proprietăților, sprijin fermierilor și investitorilor pentru atragerea de fonduri europene, asfaltări, învățământ dual (cu burse pentru elevi) mini-parc industrial, locuințe de serviciu pentru specialiști (medici, profesori, polițiști, pompieri etc.), muzeu al tradițiilor, club al seniorilor etc.

- Mulțumesc pentru atenția acordată. Vă dorim succes!

- Mulțumesc și eu redacției! Vă salut cu respect și considerație! Doamne ajută!

 

Lasă un comentariu