MERGEȚI ÎNAPOI, LA ȘCOALA DE ȘOFERI!

Distribuie pe:

Sensurile giratorii au fost reintroduse, mai recent, în traficul rutier din România. Motivul este că prin sensurile giratorii introduse la intersecții, se poate asigura o fluiditate mai bună traficului rutier, deoarece nu se mai pierde timp la semafoare. Dar aceste sensuri giratorii au regulile lor stabilite clar de Codul Rutier și alte reglementări legislative. Regula principală este că autovehiculul rutier care se află în sensul giratoriu are prioritate față de cel care intră în intersecție. Uzual spus, este vorba de „prioritate de stânga" în sensul giratoriu. Pe lângă asta, mai sunt și alte aspecte care trebuie respectate, printre care, înscrierea corectă pe banda de circulație și semnalizarea. Aici este marea problemă. Dacă la școala de șoferi se pune mare accent și pe această problemă teoretică și practică, dar și la examenul de conducere, aceste reguli se cam uită și nu se respectă. Dar nici nu se prea verifică respectarea lor.

CAZ CONCRET

Într-o perioadă de peste două luni de zile, aproximativ timp de o oră în zilele lucrătoare, am urmărit modul în care se desfășoară circulația rutieră la sensul giratoriu de la intersecția străzilor Gheorge Marinescu, Nicolae Grigorescu, strada Argeșului și strada Dimitrie Cantemir. În această perioadă, a observațiilor, nu s-au produs accidente rutiere, cu toate că au fost cazuri în care nu s-a acordat prioritatea de stânga, fiindcă șoferul care se afla în sensul giratoriu a frânat la timp. În alte cazuri, se intra în sensul giratoriu cu viteză crescută, mai ales mașinile care circulau pe prima bandă de circulație rutieră și își continuau drumul, în linie dreaptă. Dar tocmai aici este problema, fiindcă nu se semnalizează, decât în foarte puține cazuri, direcția spre care o ia mașina la ieșirea din sensul giratoriu. Nerespectarea regulilor de circulație rutieră poate provoca evenimente rutiere. Tocmai de aceea, reamintim câte ceva.

DE REȚINUT:

În sensul giratoriu, șoferii ar trebui să intre cu semnalizare stânga și să iasă cu semnalizare dreapta. „Orice conducător auto are obligația de a semnaliza intenția de a schimba o bandă de mers, sau direcția de deplasare, cu cel puțin 50 de metri în localitate și 100 de metri în afara localității, înainte de efectuarea manevrei. Imediat ce a intrat în sensul giratoriu, în momentul în care semnalizează stânga, conducătorul auto este obligat să se încadreze pe banda nr. 2, cea de lângă centru, iar în momentul în care vrea să se deplaseze spre dreapta, are obligația de a se asigura și semnaliza dreapta, pe banda nr. 1, cea de lângă acostament", a declarat subinspectorul Gabriel Apopei pentru adevarul.ro. Acesta a adăugat: „Manevra de semnalizare se menține pe toată durata deplasării, până la ieșirea din sensul giratoriu. În timpul deplasării în sensul giratoriu trebuie să aveți semnalizarea pe partea stângă până la ieșire, când semnalizați dreapta".

CUM SE FACE IEȘIREA DIN SENSUL GIRATORIU?

Conform Codului rutier, în cazul sensurilor giratorii cu cel puțin două benzi de mers și mai multe ieșiri, șoferii care circulă pe prima sau a doua ieșire sunt sfătuiți să circule pe prima bandă, iar ceilalți șoferi trebuie să ocupe celalte benzi și să se încadreze succesiv pe banda dinspre acostament, pe măsură ce se apropie de strada pe care vor să părăsească sensul giratoriu.

Lasă un comentariu