MINISTRUL MUNCII SE ÎNTREABĂ: DE CE REFUZĂ ROMÂNII ASISTAȚI SOCIAL UN LOC DE MUNCĂ?!

Distribuie pe:

Pe pagina proprie de Facebook, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, scrie că intenționează să modifice legislația în domeniul ocupării forței de muncă, astfel încât persoanele cu 4 clase să poată participa la mai multe categorii de cursuri de formare, pentru a-și putea găsi mai ușor un loc de muncă.

ANOFM – modernă și eficientă

În mesajul său, ministrul Muncii afirmă că a plecat cu planuri mari legate de ANOFM (Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă), o instituție pe care o vede mult mai activă în sprijinirea oamenilor să își găsească un loc de muncă. Mult mai activă decât este în prezent.

“Unii dintre angajați pot să schimbe instituția, doar în măsura în care îi acceptă minusurile, după toți banii europeni investiți aici. Pandemia și volumul de plăți la nivelul ANOFM mi-au schimbat prioritățile. Știu exact cum ar trebui să arate o agenție modernă și eficientă.

Perioada în care persoana primește o indemnizație de șomaj trebuie să fie cât mai scurtă, oamenii trebuie ajutați să își găsească cât mai repede un loc de muncă. Sunt convinsă că sindicatele, care sunt de ani de zile în CA-ul (Consiliul de Administrație) ANOFM, mă vor sprijini pentru a avea români activi pe piața muncii”, scrie ministrul Muncii.

Românii reveniți în țară ar trebui să își găsească ușor un loc de muncă...

O altă preocupare a ministrului se referă la motivul pentru care românii refuză locurile de muncă oferite de către AJOFM în baza anunțurilor angajatorilor: “Sunt anunțuri și în prezent, în perioada pandemiei. În primul rând mă interesează cât de ușor este să găsești anunțurile privind locurile de muncă. Sunt români care au revenit în țară și cărora ar trebui să le fie ușor să își găsească un loc de muncă. Din păcate, puțini apelează la AJOFM-uri. Instituția nu este astăzi un actor important în această piață. Ar merita. Voi face și eu o simulare. Revin.

În 2019, din aproximativ 170.000 de dosare de ajutor social, în cazul a 2.063 a fost încetată plata, persoanele refuzând un loc de muncă propus în urma procesului de mediere dintre angajați și angajator, desfășurat la nivelul unui AJOFM. În anul 2020, 700 de dosare au fost încetate la plată, număr mai redus în situația pandemiei Covid-19.

Refuzul unui loc de muncă sau participarea la cursuri de formare profesională oferite de AJOFM-uri încetează dreptul la ajutor social. O nouă cerere de ajutor social se poate transmite după 12 luni.

Cele mai multe sistări ale plăților (plăți care atrag după sine interzicerea primirii de ajutor social de către aceste persoane apte de muncă pentru următoarele 12 luni) au fost în județul Dolj (11.070 ajutoare sociale, 6,76% rata șomajului), Botoșani (2.960 ajutoare sociale, 2,47% rata șomajului) și Buzău (9.340 ajutoare sociale, 6,46% rata șomajului).

Sunt însă județe în care principiul stabilit în lege nu funcționează, astfel încât oamenii se obișnuiesc să fie dependenți de ajutorul social și nu depun eforturi pentru a munci.

Posibile explicații

În opinia ministrului Muncii, ar exista două posibile explicații pentru situația creată, și anume comunicarea între instituțiile implicate și faptul că AJOFM-urile nu se străduiesc suficient ca să găsească locuri de muncă acestor persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

“Comunicarea între instituții presupune un schimb greoi de documente: cererile pentru ajutor social se depun la primărie, care declanșează ancheta socială și stabilește eligibilitatea pentru acordarea ajutorului social. AJPIS-urile (agențiile județene pentru plăți și inspecție socială) fac plata ajutorului social și trimit lunar, în format electronic, în termen de 5 zile de la primirea situațiilor de la primar, la AJOFM și la ITM lista persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social. În termen de 5 zile, AJOFM și ITM trimit înapoi la AJPIS situația nominală cu persoanele din familiile beneficiare de ajutor social care s-au încadrat în muncă, inclusiv cu cele care au plecat cu contract de muncă în străinătate sau care au refuzat un loc de muncă oferit, precum și participarea la cursuri de formare profesională.

În al doilea rând, AJOFM-urile nu se străduiesc suficient să găsească locuri de muncă acestor persoane (peste 80% au sub 4 clase!) sau se ascund după explicația că persoanele nu vin la AJOFM atunci când sunt chemate pentru a li se oferi un loc de muncă sau cursuri de formare. Nu se încearcă înțelegerea motivului pentru fiecare caz în parte. Și dacă pierdem un om apt de pe piața muncii e grav!

Am în lucru propunerea de a modifica legislația, astfel încât persoanele cu 4 clase să poată participa la mai multe categorii de cursuri de formare. Am cerut să mă văd cu acești oameni, care refuză locul de muncă. În funcție de concluzii, mă gândesc la noi soluții de sprijin. Este mult de muncă și aici.

Pe mine mă interesează ca cei care pot și vor, să muncească, să câștige de pe urma muncii lor”, concluzionează ministrul Violeta Alexandru. (L.P.)

 

Lasă un comentariu