ZIUA ARMATEI, LA CIMITIRUL INTERNAȚIONAL AL EROILOR VALEA UZULUI

Distribuie pe:

Manifestarea de omagiere a Eroilor Armatei Române în cadrul Slujbei religioase de Pomenire a avut loc într-o solemnitate desăvârșită, în ciuda împotrivirii Consiliului Județean Harghita. Misiunea noastră sfântă a fost îndeplinită. Preoții ortodocși din Dărmănești, Făgăraș, și Părintele Amfilohie au săvârșit Parastasul pentru Eroi.

În mijlocul sutelor de oameni care au răspuns chemării Asociației “Calea Neamului” s-a aflat și domnul primar al orașului Dărmănești, Constantin Toma, care le-a conferit minunaților copii din Corul “Ressurectio”, Moinești, județul Bacău, călăuziți de Gabriela Biea, și celor din Dobârlău Vale, Covasna, conduși de Alexandru Gecse, titlul de Fii ai Văii Uzului. Acești extraordinari Fii ai Văii noastre, care au cântat dumnezeiește, sunt ștafeta de mâine a străjii de la Cimitir.

Camaradul meu de luptă, la care țin chiar ca la un frate, profesorul Florin Palas, i-a pomenit la rândul său pe Eroii Armatei Române, mărturisind în fața oamenilor jertfa lor pentru Țară.

În cele câteva cuvinte pe care le-am spus, am accentuat ideea că, aici, la Valea Uzului, au murit români, țăranii în opinci militare vărsând - așa cum spunea domnul General Radu Theodoru - tone de sânge în Primul Război Mondial, pentru a apăra trecătorile Carpaților. Acești Eroi se cuvine să aibă aici, în Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului, însemne de Căpătâi. Iar noi avem datoria sacră de a le apăra. Dacă cineva va vrea să le dărâme sau să le scoată din Cimitir, Linia de Fier a Moldovei - Dărmănești, Dofteana, Comănești, Târgu Ocna -, întărită de mii de români din celelalte colțuri ale Țării, va riposta, va face scut viu în jurul crucilor și a Monumentului. Așa cum a spus și vrednicul Părinte Amfilohiem în cuvântul Sfinției Sale, fără jertfa celor care au apărat de inamicul austro-ungar vitala trecătoare a Văii Uzului, biruința din Primul Război Mondial nu ar fi fost posibilă. Acestă trecătoare, suntem chemați astăzi să o apărăm noi. Să apărăm și să continuăm o luptă.

Îi salutăm cu dragoste românească pe toți cei care au fost prezenți la Valea Uzului, români din Dărmănești, Dofteana, Comănești, Târgu Ocna, Vrancea, Bacău, București, Brașov, Covasna, Piatra Neamț, Iași, Craiova. Salutăm Filiala “Calea Neamului” din Mirceștii Noi de Vrancea, condusă de Tanta Stan, și Filiala “Calea Neamului” Bacău, condusă de Movileanu Iurie, prezente din nou, în acțiune!

Oameni buni, să fim noi, astăzi, acei oșteni care scriu Istorie!

Frați Români, împreună, oricât de greu ar fi, oricât de multe ispite și sminteli ale vremurilor încearcă să ne abată din drum, mergem neabătuți cu Dumnezeu înainte, pentru biruința Neamului Românesc!

 

Lasă un comentariu