PARTICULE DE POLUARE DIN AER, ASOCIATE CU BOLILE ALZHEIMER ȘI PARKINSON

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea Lancaster, citați de descopera.ro, au identificat mici particule de poluare din aer în trunchiul cerebral al persoanelor tinere, pe care le asociază cu leziunile moleculare în cazul bolilor Alzheimer și Parkinson.

“În studiul nostru, am descoperit o cantitate abundentă de nanoparticule de aer poluat în trunchiul cerebral a 186 de tineri din Ciudad de México, cu vârste cuprinse între 11 luni și 27 de ani, care au murit brusc.

Cel mai probabil, particulele au ajuns în creier după ce au fost inhalate prin fluxul sanguin sau prin nas. Nanoparticulele au fost strâns legate de proteinele anormale care sunt indicatorii maladiilor Alzheimer și Parkinson, precum și ai altor boli ale neuronilor motori. Proteinele anormale nu au fost văzute în creierele altor persoane de vârste similare din zone mai puțin poluate.

Ceea ce am descoperit este terifiant, pentru că există neuropatologie în trunchiul cerebral, chiar și în cazul bebelușilor. Deocamdată, nu putem demonstra cauzalitatea, însă cum putem să ne așteptăm ca acele nanoparticule care conțin specii de metal să stea nemișcate și să fie inofensive în interiorul celulelor esențiale din creier? Aceasta este dovada și arată destul de clar că acele nanoparticule declanșează leziunile neurodegenerative.

Cercetările noastre anterioare ne-au arătat că există nanopar-ticule în creierele și inimile tine-rilor, în timp ce oamenii de știință din China le-au găsit în sânge.

Dacă descoperirea noastră va fi confirmată și de alte viitoare cercetări, ar putea avea implicații la nivel global, pentru că 90% din populația lumii respiră aer poluat.

Totuși, suntem încă precauți, pentru că nanoparticulele sunt cel mai probabil o cauză a leziunilor, însă dacă declanșează boli mai târziu în viață rămâne de văzut”, afirmă oamenii de știință britanici. (L.P.)

 

Lasă un comentariu