FIECARE BUCUREȘTEAN PIERDE, ÎN MEDIE, 3.000 DE EURO PE AN, DIN CAUZA AERULUI POLUAT

Distribuie pe:

Poluarea aerului îl costă pe un locuitor al unui oraș european aproximativ 1.250 de euro pe an în timp ce pentru un bucureștean costul este de peste 3.000 de euro, arată un raport al Alianței Europene pentru Sănătate Publică (EPHA), care cuantifică valoarea monetară a deceselor premature, a îngrijirilor medicale și a zilelor de muncă pierdute, în 432 de orașe europene.

Conform acestui raport, realizat de firma CE Delft pentru Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA), poluarea îi costă pe locuitorii orașelor europene peste 166 miliarde de euro în fiecare an.

Analiza a vizat cei trei poluanți principali ai aerului, particulele, dioxidul de azot și ozonul, precum și costurile sociale, adică costurile directe legate cu îngrijirile medicale, și indirecte, precum reducerea speranței de viață sau maladiile, precum bronșitele cronice grave.

În medie, poluarea aerului de pe urma combustibililor fosili în 2018 l-a costat pe un locuitor al unui oraș european 1.250 de euro, adică echivalentul a 3,9% din venitul său anual.

“Trebuie menționat că există o diferență semnificativă în rândul orașelor: în București, costurile totale se ridică la peste 3.000 de euro pe an, în timp ce în Santa Cruz de Tenerife din Spania, costurile sunt mai mici de 400 de euro pe an. În multe orașe din Bulgaria, România și Polonia, costurile sociale asociate cu sănătatea sunt cuprinse între 8 și 10% din venituri”, susțin autorii raportului.

În topul orașelor europene cu cele mai mari costuri provocate de poluare aerului, autorii studiului au pus pe primul loc Londra, cu costuri totale în valoare de 11,380 miliarde de euro, urmat de București, cu 6,345 miliarde de euro, și Berlin, cu 5,237 miliarde de euro.

“Studiul nostru arată cât de dăunător pentru sănătate este un aer toxic, dar și că există impor-tante inegalități între diferitele părți ale Europei”, a comentat secretarul general al Alianței Europene pentru Sănătate Publică, Sascha Marschang.

Poluarea aerului în orașe este cauzată de factori multipli: transportul, încălzirea locuințelor sau activitățile industriale și agricole. Deși este dificil să se evalueze cu exactitate ponderea fiecărui factor, raportul a analizat cu precădere influența transportului și a estimat că o creștere cu 1% a numărului de mașini dintr-un oraș crește costurile sociale cu aproape 0,5%.

Poluarea aerului este responsabilă pentru decesul prematur a 480.000 de persoane în Europa, potrivit Agenției Europene de Mediu (AEM), bilanț care ar putea fi subestimat. (agerpres.ro)

 

                                

Lasă un comentariu