CONSILIUL NAȚIONAL AL ELEVILOR: „MEC A LANSAT DOUĂ DECLARAȚII PE PROPRIE RĂSPUNDERE; SUNT INUTILE"

Distribuie pe:

Consiliul Național al Elevilor susține că Ministerul Educației și Cercetării a lansat două declarații pe proprie răspundere, pentru elevi și părinți, respectiv pentru cadre didactice.

„Astăzi, Ministerul Educației și Cercetării a lansat două declarații pe proprie răspundere, pentru elevi și părinți, respectiv pentru cadrele didactice. Declarația pentru elevi și părinți invocă două articole din Legea Educației și Ordinul 5.545/2020 al ministrului Educației, precum și Codul penal.

Consiliul Național al Elevilor își exprimă indignarea față de prioritățile Ministerului Educației și Cercetării, în timp ce, din ce în ce mai multe unități de învățământ trec în scenariul roșu, fără a avea, însă, infrastructura necesară predării online. Considerăm că aceste declarații sunt redundante, întrucât aspectele menționate în cuprinsul lor sunt extrase din lege, care e, inerent, obligatorie pentru toți actorii sistemului de învățământ", se arată într-un comunicat al CNE.

Reprezentanții elevilor solicită Ministerului Educației și Cercetării eliminarea declarațiilor și monitorizarea îndeaproape, prin inspectoratele școlare județene, a activității didactice online a profesorilor.

„În timp ce situația epidemiologică se agravează de la o zi la alta, fapt care va conduce în mod cert spre tranziția către educația online a multor unități de învățământ, Ministerul Educației și Cercetării devine campion național la plimbat hârtii. Aceste declarații sunt complet inutile, întrucât aspectele legale menționate în cadrul acestora sunt deja obligatorii pentru elevi, profesori și părinți. (...) Sunt curios câți elevi care nu au acces la internet vor completa această declarație", a spus Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

 

„LA ACEST MOMENT, AVEM 3.065 DE PATURI DE TERAPIE INTENSIVĂ PENTRU TOȚI PACIENȚII"

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că în prezent, în spitalele din țară sunt 3.065 de paturi de terapie intensivă pentru toți pacienții.

„La acest moment, avem, conform rapoartelor din secțiile de ATI, 3.065 de paturi de terapie intensivă pentru toți pacienții, nu doar COVID, 2.252 de ventilatoare mecanice, 2.756 de monitoare și o serie întreagă de echipamente achiziționate cu diverse surse de finanțare. La acestea se adaugă 5 unități de terapie intensivă mobilă, 2 spitale modulare și un modul ATI cu un total de 169 de paturi", a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni.

Președintele Iohannis a avut marți o ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, Dorel Săndesc, și cu șeful Secției Anestezie și Terapie Intensivă I - Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila" București, col. dr. Dan Corneci.

Iohannis a arătat că a dorit să aibă o discuție aplicată cu experți recunoscuți de terapie intensivă și cu ministrul Sănătății și că aceștia i-au prezentat o analiză a resurselor de la terapie intensivă la nivel național.

Șeful statului a precizat că Guvernul a elaborat o strategie de creștere a capacității de terapie intensivă la nivel național chiar de la începutul pandemiei și că în tot acest timp, Ministerul Sănătății a desfășurat mai multe proiecte de achiziții de ventilatoare, monitoare, paturi și alte echipamente pentru secțiile de ATI.

El a exemplificat că, în perioada aprilie-octombrie, creșterea capacității de ventilatoare în secțiile ATI a fost de 73% și că până în decembrie se va adăuga încă 15%.

„Asta însemnând că, practic, de la începutul pandemiei până acum, capacitatea s-a dublat pe ventilatoare", a spus Iohannis.

Șeful statului a menționat că planul strategic pentru următoarea perioadă prevede etape clare de implementare și urmărește deschiderea unor noi capacități de terapie intensivă distribuite la nivel național, precum cele de la Oradea, Constanța, Craiova, în locații nou construite cu destinații de terapie intensivă sau care se vor transforma în secții de terapie intensivă.

Iohannis a subliniat că situația epidemiologică atât la nivel european, cât și la nivel național se agravează constant.

„Numai în ultima zi am avut peste 100 de români care au pierdut lupta cu virusul. Ne așteaptă o perioadă foarte dificilă și sunt necesare eforturi susținute pentru a ține sub control epidemia", a atenționat Iohannis.

 

„DACĂ ROMÂNIA AR FI UN PACIENT, ASTĂZI AR FI DEJA LA TERAPIE INTENSIVĂ"

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat marți că, dacă România ar fi un pacient, astăzi ar fi deja la Terapie Intensivă.

„Pandemia a lovit România direct în față. Urmează o lovitură economică direct în plex. Fără a rezolva criza medicală, nu putem vorbi despre relansarea economiei, întoarcerea copiilor noștri la școală sau păstrarea locurilor de muncă. Iohannis și Guvernul său au eșuat catastrofal. Nu au avut niciun plan concret pentru combaterea pandemiei. Toate deciziile lor au fost luate în funcție de sondaje. Au ignorat opiniile specialiștilor. Mai grav, prin măsurile luate, au creat doar haos, neîncredere și confuzie în rândul cetățenilor. Statul ar fi trebuit să fie un partener real al cetățenilor în această perioadă. În schimb, Iohannis și Guvernul au divizat societatea, au jucat politic sănătatea oamenilor. Doar pentru a-și acoperi eșecul. În loc de încredere și credibilitate, românii au primit doar haos, aberații și bâlbâieli. Din cauza lor, și doar din cauza lor, ne aflăm astăzi în fața dezastrului sanitar. Dacă România ar fi un pacient, astăzi ar fi deja la Terapie Intensivă", a spus Grindeanu, într-o conferință de presă la sediul central al PSD în care a fost prezentat programul pe Sănătate al partidului.

El a adăugat că planul PSD pe Sănătate este să pună oamenii și țara pe primul loc.

„Suntem onorați că în acest demers îi avem alături de noi pe cei mai buni specialiști în domeniul medical pe care îi are România. Toate măsurile din planul PSD pentru combaterea pandemiei sunt luate de experți, nu de impostori ca la PNL. Sunt măsuri concrete, coerente, care vor ajuta România să treacă de această criză și să redevenim puternici. Planul PSD poate fi pus în aplicare din prima zi. Este un plan simplu, pe care fiecare român îl poate înțelege și îl poate sprijini. De aceea, fiecare român va fi parte a acestui plan. Nimic nu este mai important decât sănătatea și siguranța poporului român", a menționat Grindeanu.

 

„COMUNICAREA A FOST PUNCTUL SLAB ÎN ACEASTĂ PANDEMIE"

Profesorul Alexandru Rafila, candidat PSD la alegerile parlamentare, a declarat marți că, din punctul său de vedere, comunicarea a fost punctul cel mai slab al autorităților în această pandemie.

„Comunicarea, din punctul meu de vedere, a fost punctul cel mai slab în această pandemie. (...) Niște cifre seci și niște informații repetitive legate de folosirea măștii nu cred că sunt suficiente încât să convingem oamenii că suntem un sistem, suntem o țară, care poate să gestioneze această pandemie. Deci mesajele, în primul rând, trebuie să fie adaptate, să fie profesioniste, să țină cont de evoluția pandemiei. Gândiți-vă că noi am avut același tip de mesaj în luna iunie, când lucrurile erau sub control și avem același tip de mesaj acum, când nu mai sunt sub control. S-a schimbat ceva din punct de vedere al informațiilor pe care le primiți? În fiecare zi primiți o informație legată de numărul de cazuri noi, de numărul de decese și de numărul de persoane internate la Terapie Intensivă. Și cam atât", a spus Rafila, într-o conferință de presă la sediul central al PSD.

El a adăugat că informațiile legate de transmiterea virusului ar trebui „puțin mai adânc analizate".

„Eu cred că trebuie să ai echilibru, să ai bună credință și să fii onest atunci când vorbești cu oamenii, să le spui adevărul. Un om care este informat are mult mai multă încredere chiar dacă informația pe care o primește îl afectează", consideră acesta.

Lasă un comentariu